Sött vin

2014 Graacher Himmelreich Riesling Auslese, Joh. Jos. Prüm

nr 5792401

Legendariska moselproducenten Joh. Jos. Prüm. Deras 2014 Graacher Himmelreich Riesling Auslese har alla attribut för en enastående riesling. Wine Adocate: 93 poäng

Pris 419 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 3 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Joh. Jos. Prüm

Ursprung
Mosel

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
7%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en mineralisk, ungdomlig och komplex doft av stenfrukt, vita vinbär, gul citrus, vita och gula blommor, gröna äpplen, krossad sten och honung. Syran är vibrerande hög och matchar upp restsötman perfekt. Kroppen är förhållandevis fyllig och gräddig och har eftersmak som är mycket lång – och försvinnande god. Detta vin må ha nästan 10 år på nacken – men kommer gynnas extremt av vidare lagring.

Passar till
Lagrade och smakrika ostar, gåsleverpaté eller desserter med tropisk frukt. Familjen Prüm själva hade kunnat tänka sig att dricka detta vin till viltkött.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information
Dekanteras med fördel om vinet ska drickas ungt.

Om produkten

Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exemplevis Wehlener Sonnenuhr (6 Ha), Zeltinger Sonnenuhr (3 Ha) samt Graacher Himmelreich (3,5 Ha).  Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom phylloxeran inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor.

Graacher Himmelreich ligger strax uppströms från Wehlener Sonnenuhr och har djup jordmån som fungerar som utmärkt vattenreservoar – vinerna från denna vingård är således oslagbara under även de varmaste åren. Vingården är inte riktigt lika brant som sin granne och med sitt sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en laserskuplterad syra. Graacher Himmelreich anses vara en av Tysklands allra bästa vingårdar och producerar några av världens mest långlivade viner. Familjen Prüm äger 3,5 hektar av vingården.

Vinet har en uttalad sötma, men Joh. Jos Prüm har som policy att aldrig avslöja den exakta sötman. Om man översätter ordet Auslese från Tyskan så betyder det “Urval” och beskriver hur dessa viner kommer till: dom är ett urval av druvor från den sena skörden. Auslese i allmänhet kan antas vara söt och intensivare än sina småsyskon (Spätlese och Kabinett) även om det finns dom några undantag där vinet jäses nära på torrt, men i fallet hos Joh Jos Prüm så kan man räkna med att vinet kommer ha en dos restsötma som gör att dessa viner passar utmärkt till osttallriken, anklevern eller mindre sötma-intensiva desserter, i detta fall gärna med tropiska inslag i sina smaker. Om man vill vara lite experimentell så kan man servera vinet till varmrätter på till exempel vildsvin eller annat vilt, något man möjligen hade blivit serverad i Mosel!

Wine Spectator, 93 poäng: ”A suave and minerally style, with lively flavors of apple tart, lemon drop, white currant and cherry, backed by fresh acidity. Accents of sage show on the creamy, slightly honeyed finish. Best from 2018 through 2035.”

Wine Advocate, 93 poäng: ”Clear and smoky on the nose, with stone meal and citrus/grapefruit flavors, the 2014 Riesling Graacher Himmelreich Auslese (AP #17) is sweet and piquant on the palate, as well as nicely salty in the finish. There is still a lot of CO2 in the wine, but the mineral grip in the finish reveals its true character. There is very good phenolic structure, which results in a good grip. Dr Manfred Prüm says, ”2014 was a very expensive harvest. We made a brown harvest when we negative-selected all rotten grapes. We had to do a pre-selection because the maturity of the berries on one grape was not homogenous. Therefore, we picked the top vineyards rather late. We started the main harvest after ten days, since the acidity levels went down. So we accepted 20% to 25% of green grapes and 5% of noble rot. Towards the end of the harvest we picked the noble botrytis grapes, which was again a selection between rot and noble rot.” The result of the 2014 harvest contains Kabinett, Spätlese and Auslese Rieslings including the Gold Cap from the Graacher Himmelreich. There is no Auslese from the Zeltinger Sonnenuhr in 2014 ”because there was simply no time to select it.” A good Auslese has been picked in the old, steep part of the Bernkasteler Lay and there the Badstube a Spätlese and Auslese were selected. In Graach, there was more noble rot in 2014 and team JJ Prüm picked this vineyard at the latest.”

Wine Enthusiast, 92 poäng: ”Sweet-tart tangerine and quince are shaded in deep folds of smoke, crushed slate and pollen in this nuanced wine. Savory spice and earth tones are prominent now, but a core of pristine honey and citrus notes pulse from within. Concentrated and composed with radiant lemon-lime acidity, it’s likely to improve with bottle age. Hold till at least 2020.”