Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2014 Les Forts de Latour, Château Latour
nr 5754801Andravinet från det legendariska första cru-klassificerade Bordeauxslottet Château Latour från stora årgången 2014. Släpps i ytterst limiterad upplaga till Vinklubben via vårt limited-koncept. James Suckling 94 poäng
Pris 2999 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Château Latour
Ursprung
Pauillac AOC
Druvor
71,4% cabernet sauvignon, 28,6% merlot
Alkohol
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Vinet har en ren, uttrycksfull och inbjudande doft med toner av svarta vinbär, mörka plommon, ceder, peppar, lakrits, lavendel, cigarrök och tobaksblad. Elegant och koncentrerad smak med söta små tanniner, stor kropp och lång eftersmak med toner av allt från jord till rök och mörk frukt.
Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.
Lagringspotential
Från nu till 2045
Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.
Om produkten
Château Latour står i en klass för sig – både i Bordeaux och bland världens viner. Slottet är ett av de fyra mytomspunna slott som haft statusen Premier Cru Classé (första cru) sedan klassificeringen av Médoc år 1855 (de andra slotten är Margaux, Haut-Brion och Lafite). Vinerna tar lång tid på sig att mogna men om man får möjligheten att prova en mogen Latour förstår man varför det är väl värt väntan.
Vinerna på egendomen vinifieras i 80 temperaturkontrollerade ståltankar som varierar i storlek mellan 12 och 164 hektoliter. Storleken på faten är exakt framtagna för att kunna vinifiera olika parceller separat. Malolaktisk jäsning äger rum i tankarna. Sedan en omfattande renovering 2001 sköts allting med gravitation. Förstavinet fatlagras i 100% ny ek i 22-25 månader medan andravinet Les Forts de Latour ligger på 50% ny ek. Druvorna till andravinet kommer från unga rankor i Enclos (minst 12 år gamla rankor) och rankor utanför Enclos. Första årgången av andravinet kom 1966, men få årgångar gjordes fram till 1990. Tredjevinet kallas Le Paullliac de Château Latour (som Tryffelsvinet har ensamrätt på i Sverige via vår négociant). Denna etikett togs fram under 70-talet och Latour var ett av de första slotten att producera ett tredjevin. Årligen släpps mellan 10,000-12,000 lådor av förstaviner (utgör 37% av skörden). Det är en medveten minskning från förr för att hålla kvaliteten så hög som möjligt. Över sjuttio personer arbetar på Château Latour (många vars familjer har arbetat där i generationer) under ledning av CEO Frédéric Engerer, estate director Jean-Marc Pistre och technical director Hélène Génin.
James Suckling : 94 poäng ”Glorious aromatics with currants, flowers, stones and light mushrooms. Medium to full body and fine tannins that are long and polished. Super linear, structured and long. Drink in 2019.”
Jeb Dunnuck : 93 poäng ”The second wine of the estate is the 2014 Les Forts De Latour and this beauty is better than most estate grand vin. Made from 50% Cabernet Sauvignon, 42% Merlot, and the balance Petit Verdot [sic], this straight up classic Pauillac is loaded with notions of red and black currants, lead pencil shavings, roasted coffee, graphite, and Asian spices. Deep, medium to full-bodied, impressively concentrated, and layered, it’s a seriously good wine that’s going to continue drinking beautifully for two to three decades. 2018 – 2048”