Rött vin

2015 Barbaresco (magnum), Cantina del Pino

nr 7970806

Precis som alltid släpper Cantina del Pino sin Barbaresco ett år senare än vad vinlagen stipulerar och det var väl värt väntan – deras 2015 är verkligen en stiltypisk uppvisning. Wine Adcovate: 92 poäng

Pris 799 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Cantina del Pino

Ursprung
Barbaresco DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
1500 ml

Doft och smak
Intensiv doft av solmogna mullbär, röda körsbär, vildhallon, blommor, krita och tjära. Smaken är komplex med en stiltypiskt stram struktur. Vinet har en fin balans mellan syra frukt och har väldefinierade, men eleganta tanniner. Lång, torr och fruktig eftersmak.

Passar till
Viner på nebbiolo är kända för sina tanniner som gör att det passar till mat med feta tillbehör, älg med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är några exempel på enklare rätter som passar utmärkt.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Lufta gärna vinet några timmar i karaff före servering.

Om produkten

Dagens vineri – Cantina del Pino – grundades av Domizio Cavazza. Domizio var vetenskapsmannen som bland annat forskade på skadedjur och mögelproblem i vingårdarna och olika kloners förmågor bland mycket annat. Han jobbade på Royal Enological School i Alba mellan 1888 och 1913. Fram till år 1997 sålde familjen Vacca gårdens druvor till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men den unge Renato Vacca ville ta det stora steget att producera egna viner, och bestämde sig för att investera i all utrustning som behövs för att framställa egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner. Renato hade redan innan studerat vid oenologiskolan i Alba, mest på grund av att hans far ville att han skulle göra det. I början var han inte nämnvärt intresserad av vingårdsarbete och vinframställning, men efter ett tag fattade han större och större intresse. Till slut blev intresset så stort att han bestämde sig för att producera egna viner och med åren kom han att bli sedd som en av Barbarescos mest talangfulle vinmakare. Renato Vacca drev Cantina del Pino fram till sin död vid 51 års ålder den 14 mars 2020. Han jobbade in i det sista med skörden 2019 och lämnar efter sig hustrun Franca och dottern Anna.

Cantina del Pino 2015 Barbaresco är gjort på druvor från två av fyra cru-vingårdar: Starderi och Ovello. Vinstockarna är 30-35 år gamla. Skördeuttaget ligger på 40 hektoliter per hektar. Vinet har jäst i ståltank, där jäsningen startades med naturlig jäst. Produktion ligger på enbart 6000–8000 flaskor, beroende på år. Genom att blanda druvor från vingårdar som alla har unik terroir och karaktär får Cantina del Pino just den struktur, tanniner, frukt och komplexitet som han tycker att en ursprungstypisk Barbaresco Classico ska ha. Vi håller med!

Årgång 2015 är en strålande i Barbaresco. Den fina säsongen gav friska druvor med jämn mognad i klasarna. Den kalla vintern med mycket snö och en lång, sval vår fyllde på vattenreserverna i marken, vilket var välbehövligt under den varma sommaren. Vinerna från årgången visar på fin struktur och lagringsduglighet.

Wine Adcovate: 92 poäng ”Like all of the Barbarescos from Cantina del Pino, the 2012 Barbaresco is released one year later than required. That extra time in the bottle serves this wine well to build the aromatic profile and intensity of the bouquet. Overall, this is a feminine expression that boasts a silky presentation and a streamlined personality.”