Sött vin

2015 Château Guiraud

nr 9009101

Sauternes: Den klassiska vännen till såväl anklevern som tarte tatin med sin restsötma och fräschör så är detta ett givet vin till allt från aperitif till desserten.

Pris 559 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 3 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik

Beskrivning

Producent 
Château Guiraud

Ursprung
Sauternes AOC

Druvor 
65% sémillon och 35% sauvignon blanc

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak 
Doften är intensiv med en kombination av lime juice, lemon curd, aprikoser, honung, ingefära och kanderad citrusfrukt. Smaken är fräsch och fokuserad med en släng av blodapelsin och kvitten. Syran är påtaglig och bryter igenom den typiska fetman.

Passar till
Njut till anklever och charkuterier. Eller varför inte till stuvning på kycklinglever. Skräms inte av sötman, det är en användbar aspekt även till salt mat!

Lagringspotential
Från nu till 2045

Mer information
Servera vid 10-12 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Château Guiraud har under sin existens och var ursprungligen känt som La Maison Noble du Bayle, vilket sedan utvecklades till Château Bayle vilket var namnet slottet hade när det i 1855 klassificering av Bordeaux och fick klassificeringen Premier Crus tillsammans med 9 andra producenter av Sauternes och Barsac. Namnet Guiraud kommer av Pierre Guiraud som köpte slottet år 1766 men till skillnad från många andra château-ägare så valde han att hålla sitt egna namn borta från egendomen och behöll det tidigare, något som senare belönades med att egendomen döptes i hans ära.

Den ”moderna” eran av Château Guiraud började egentligen 1981, när slottet köptes och man tillsatte Xavier Planty som ansvarig. Xavier Planty kom följaktligen att tillsammans med tre andra châteauförvaltare (bland annat Olivier Bernard av Domaine de Chevalier och Stephan von Neipperg som bland annat äger Château Canon la Gaffeliere) köpa upp egendomen i sin helhet år 2006. Efter 2006 kom drastisk förändring att genomföras i källaren och ny vinmakningsutrustning införskaffades. Utöver detta så utfördes dräneringsarbete samt extensiv omplantering i vingårdarna där man även jobbar intensivt med att bevara biodiversitet. Bland annat så har man kupor utplacerade för att hjälpa pollinerande insekter och man odlar örter och häckar för att ge utrymme för fåglar och djur.

I dagsläget så förvaltar egendomen 110 hektar vingård, planterat till 65% semillon och 35% sauvignon blanc som i dagsläget är en förhållandevis hög andel sauvignon blanc, rankorna har en genomsnittlig ålder runt 40 år och är planterade till en densitet på ungefär 6500 rankar/hektar. Utöver detta så har slottet även 28 hektar med park, skog och grönområden där man bland annat har bikupor.

Wine Advocate 94+ poäng: ”The lemon colored 2015 Guiraud features beautiful lime juice and lemon curd scents with paraffin and honeycomb nuances plus touches of chalk dust, ginger and candied peel. It has gorgeous tension in the mouth with tons of citrus, mineral and savory layers, finishing on a zesty note.”

James Suckling, 94 poäng: ”No heavy caramel here; rather, a lot of candied citrus on the nose ranging from lemon right across to bitter orange. On the palate this is both creamy and fresh. The sweetness and alcohol are already beautifully integrated. Drink or hold (and this has at least a couple of decades of ageing potential).”

2016 Château Guiraud blend består av 65% sémillon och 35% sauvignon blanc vilket direkt reflekterar vingårdsplanteringarna. Skördeuttagen är infernaliskt låga på ungefär 12 hektoliter/hektar och man utförde 4 stycken selektiva skördar av bortrytiserade druvor mellan den 7 september och den 8 oktober. Vinet är sedan fermenterat på 90% nya ekfat och lagras sedan på fat i 18-24 månader.