Rött vin

2016 Château La Lagune

nr 9269901

”This is wonderful and perhaps the best La Lagune since 1982” säger James Suckling om detta 1855 klassificerade Haut-Medoc vin. James Suckling: 94-95 poäng. The Wine Advocate: 92 poäng

Pris 729 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik

Beskrivning

Producent 
Château La Lagune

Ursprung
Haut-Medoc AOC

Druvor
60% cabernet sauvignon, 35% merlot, 5% petit verdot

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Smaken är rikt koncentrerad med toner av svartvinbär, plommon, mörka körsbär, enbär, ceder, rostat kaffe och kryddor. Vinet har en fin balans mellan frukt, syra och tanniner samt en stiltypiskt fyllighet.  Lång och angenäm eftersmak.

Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Château la Lagune har en otroligt lång historia som började för snart ett halv millenium sedan då ett litet jordbrukssamhälle kallat ”Village de La Lagune” anlades på platsen. Redan år 1730 så var egendomen erkänd för sin vinproduktion, även fast själva slottet som nu pryder etiketten, ritat av arkitekten Victor Louis, inte stod klart förens år 1734.

År 1855 så klassificerades slottet, som enda slott i sin klassificering utanför de fyra kärnkommunerna i Haut-Medoc, som Troisièmes Crus. När folk med breda penseldrag ska generalisera om den allmänna stilen av La Lagune så brukar man ofta referera till dess geografiska samt filosofiska närhet till vinerna i den förhållandevis stora kommunen Margaux.

Spola fram några hundra år, närmare exakt hela vägen fram till 1950-talet då egendomen, som var i förhållandevis hög nivå av förfall efter andra världskriget samt den stora frosten 1956 köptes av Georges Brunet. Vid tillfället av inköpet så hade inte slottet mer än 4 hektar med fortfarande levande vingårdar. Efter en snabb och effektiv insats med omplantering så sålde Georges Brunet sedan vidare egendomen till familjen bakom Champagne Ayala inte mer än 10 år senare där den kom att stanna fram tills 2000-talet.

år 1999 kom familjen Frey som även äger Paul Jaboulet Aine i Rhônedalen att köpa slottet och i deras skötsamma och noggranna händer har egendomen stannat. Sedan övertaget så har familjen Frey med Caroline Frey i spetsen fokuserat på att förbättra vingårdarna genom implementering av biodynamiskt arbetssätt, uppgraderingar av vineriet samt modernisering  av vinmakningen genom ett starkare terroirfokus och något förminskad mängd ny ek i syfte att låta frukten spela förstafiol. Så efter en ganska lång tid av förfall så kan vi äntligen säga att Château la Lagune är tillbaks på toppen!

James Suckling: 94-95 poäng “This is wonderful and perhaps the best La Lagune since 1982. Full body, yet the texture is amazing giving it a plush, silky texture that makes it formed and beautiful. Thick and melting in the mouth. Lots of forest floor, tar and black currant character. Very persistent finish. Energy. From organically grown grapes.”

The Wine Advocate: 92 poäng “The 2016 la Lagune has a medium garnet-purple color and nose of intense cassis, warm cherries, redcurrants and spice box with earth and bay leaves in the undercurrent. The medium-bodied, earth-laced palate is plush and lively, finishing long.”

2016 Château La Lagune har en blend som exakt korresponderar med deras planteringsupplägg: nämligen 60% cabernet sauvignon, 35% merlot och 5% petit verdot. Vinet lagras i 18 månader i franska ekfat varav 55% utbyts varje år. Vinet har fått exceptionellt bra kritik och har av vissa kallats den bästa La Lagune sen det legendariska 1982. Ett måste för den välsorterade källaren.