Rött vin

2015 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Centenaire Les Cailloux, Domaine André Brunel

nr 9248101

The Wine Advocate 94 poäng Domaine André Brunels toppvin, cuvée Centenaire produceras endast i exceptionella årgångar på druvor från rankor med en genomsnittlig ålder på 125 år. Ruskigt bra vin med stor lagringspotential.

Pris 895 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine André Brunel

Ursprung
Châteauneuf-du-Pape AOC

Druvor
90% grenache, 10% syrah

Alkoholhalt
14.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Stor komplex doft med toner av solmogna röda bär, plommon, franska örter, lakrits, och välintegrerade fat. Vinet är uttalat smakrikt med ett koncentrerat, komplext och elegant uttryck. Allting avslutas med en generös kropp och en lång eftersmak med fruktdriven och kryddig aromatik.

Passar till
Det här är ett intensivt vin med mycket smak, så välj maträtter med rejält med protein och fett. Lamm, nötkött och fläsk i alla dess former: tänk på att feta tillbehör kommer i vinets ungdom att ha en avrundande effekt på tanninerna.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information

Om produkten

Domaine André Brunel sällar sig till skaran av riktigt anrika egendomar i Frankrike. I ett dokument från år 1735, kan man läsa att familjens anfäder köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon. Här planterade anfäder till dagens Brunels vinstockar och sålde vin i fat i liten skala, bland annat till Bourgogne under kommande århundrade. Det var först när Paul Brunel återvände från första världskriget år 1919, som han började ta vinmakningen till en ny nivå. Bland det första han gjorde var att bygga en egen vinkällare, som än idag är grunden för den nuvarande egendomen. Egendomen utökades med tiden genom köp av ny mark, och i samband med att han gifte sig övertog han även hustruns familjs vingård. Pauls son, Lucien, gifte sig också med en vinodlarfamilj och egendomen utökades ytterligare. Det var Lucien som år 1954 adderade namnet ”Les Cailloux” och från och med denna period refererade man egendomen till namnet Domaine Les Cailloux. Själva namnet Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för delar av distriktet Châteauneuf-du-Pape. Stenarna är illustrerade på etiketten på vinet Les Cailloux. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla. Dagens generation är André Brunel (som tog över familjegården 1971) och sonen Fabrice.

På Domaine André Brunel använder man sig av såväl hela klasar som avstjälkade druvor och man arbetar med såväl ek, betong och ståltankar. Man föredrar att arbeta med betong och stål för att bibehålla renhet i frukten. Enbart syrah-druvorna får spendera tid på ekfat (det innebär att enbart cirka 10% av blenden i deras Châteauneuf-du-Pape har lagrats på ek, vilket märks i dess oemotståndligt fruktrena karaktär). De olika druvorna och vingårdslägena viniferas separat och den slutgiltiga blenden sker vanligtvis 16-18 månader efter skörd. Generellt har vinerna en hög andel grenache i basen med inslag av mourvèdre och syrah för att addera textur, men den procentuella andelen av de olika druvsorterna varierar från år till år beroende på årgångens karaktäristik.

Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla (men vinrankorna som producerar Cuveé Centenaire har en snittålder på 125 år!!) och de använder inga kemikalier eller gödningsmedel i odlingen. Brunel låter druvans och stjälkens fysiologiska mognad avgöra hur mycket som ska avstjälkas före pressning, och det varierar från år till år. Ungefär trettio procent av stjälkarna på grenache-druvan avstjälkas före pressning, de övriga druvorna avstjälkas helt. Brunel låter musten få luftkontakt före och efter jäsningen (för att mjuka upp tanninerna). Grenachedruvorna lagras 16-20 månader i emaljerade cementtankar, medan syrah och mourvedre lagras i barrique som har använts en eller två gånger tidigare. De filtrerar inte vinet före buteljering, allt för att behålla så mycket smak som möjligt.

The wine advocate 94 poäng:Unlike many luxury cuvées, Les Cailloux’s 2015 Chateauneuf du Pape Cuvee Centenaire is not simply an example of taking the best fruit from the estate and throwing new oak at it. It is from the estate’s oldest Grenache vines, with a small dose of Syrah added for complexity and aging potential, but it’s not forced or overextracted in any way, showing beautiful notes of cherries, stone fruit and a touch of stem inclusion. It’s full-bodied and creamy, but with a fresh, silky finish that echoes with cranberries. Although a powerful wine, it’s more about elegance than sheer brawn.”