Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2015 Graacher Himmelreich Riesling Auslese, Joh. Jos. Prüm
nr 5638701Legendariska moselproducenten Joh. Jos. Prüm. Deras 2015 Graacher Himmelreich Riesling Auslese har alla attribut för en enastående riesling. James Suckling: 96 poäng – ”Everything is perfectly in place, and the finish is literally breathtaking.”
Pris 519 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Doft och smak
Flörtig, ungdomlig och komplex doft av solmogen stenfrukt, gul citrus, marsipan, vita och gula blommor, gula äpplen, krossad sten, gula äpplen, litchi och lite saffran. Kroppen är som sig bör åt det fylligare hållet men den perfekta kombinationen av solmogen frukt, restsötma och vibrerande syra gör att vinet har en närapå perfekt balans som mynnar ut i ett långt och elegant avslut.
Passar till
Lagrade och smakrika ostar, gåsleverpaté eller desserter med tropisk frukt. Familjen Prüm själva hade kunnat tänka sig att dricka detta vin till viltkött.
Lagringspotential
Från nu till 2040
Mer information
Dekanteras med fördel om vinet ska drickas ungt.
Om produkten
Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exemplevis Wehlener Sonnenuhr (6 Ha), Zeltinger Sonnenuhr (3 Ha) samt Graacher Himmelreich (3,5 Ha). Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom phylloxeran inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor.
Graacher Himmelreich ligger strax uppströms från Wehlener Sonnenuhr och har djup jordmån som fungerar som utmärkt vattenreservoar – vinerna från denna vingård är således oslagbara under även de varmaste åren. Vingården är inte riktigt lika brant som sin granne och med sitt sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en laserskuplterad syra. Graacher Himmelreich anses vara en av Tysklands allra bästa vingårdar och producerar några av världens mest långlivade viner. Familjen Prüm äger 3,5 hektar av vingården.
Vinet har en uttalad sötma, men Joh. Jos Prüm har som policy att aldrig avslöja den exakta sötman. Om man översätter ordet Auslese från Tyskan så betyder det “Urval” och beskriver hur dessa viner kommer till: dom är ett urval av druvor från den sena skörden. Auslese i allmänhet kan antas vara söt och intensivare än sina småsyskon (Spätlese och Kabinett) även om det finns dom några undantag där vinet jäses nära på torrt, men i fallet hos Joh Jos Prüm så kan man räkna med att vinet kommer ha en dos restsötma som gör att dessa viner passar utmärkt till osttallriken, anklevern eller mindre sötma-intensiva desserter, i detta fall gärna med tropiska inslag i sina smaker. Om man vill vara lite experimentell så kan man servera vinet till varmrätter på till exempel vildsvin eller annat vilt, något man möjligen hade blivit serverad i Mosel!
James Suckling, 96 poäng: ”Quite closed on the nose, but this is already gorgeous on the palate. The myriad ripe fruits are so precisely delineated, the acidity so vital and urgent that if you drink it now you’d still be stunned in spite of missing some of the riches it has to offer. Everything is perfectly in place, and the finish is literally breathtaking.”
Wine Advocate, 94 poäng: ”The 2015 Graacher Himmelreich Auslese (AP 16) displays a very clear, precise and flinty/smoky bouquet of perfectly ripe stone fruits and crushed stones, intertwined with lemon flavors. This Auslese is enormously mouth-watering, incredibly piquant and salty, with an endless flow of lush fruit juice and melting minerals. This is a great Riesling and a digestible, picture-book Auslese.”