Rött vin

2016 Azelia Jubileumslåda – Azelia

nr 5039409

Denna låda är särskilt framtagen till Tryffelsvinets Vinklubb av av Luigi och Lorenzo Scavino på Azelia för att fira deras 100-årsjubileum. Enbart 100 låor finn av denna signerade trälåda – ett unikt tillfälle prova ett urval av Azelias vingårdsspecifika Barolos samt få en upplevelse av den fantastiska årgången 2016.

Pris 3450 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 6 flaskor
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent 
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak 
Azelias viner är kända för att vara ett härligt och förhållandevis direkt attraktivt uttryck för Barolo. Vinerna är komplexa, ultraelegant men samtidigt generösa och detta går som en röd linje genom alla Azelias viner.

Passar till
Pasta av alla dess slag (gärna med fetare inslag, varför inte lite tryffel), risotto, kraftiga grytor, stekt och grillat kött med fetare tillbehör. Dessa vinner är som skapta för gastronomi.

Lagringspotential
Från nu till 2045

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

2016 var en exceptionell årgång i Piemonte. Inledningsvis under växtsäsongen var man rädd att den skulle bli våt men under sommar och höst rådde i det närmaste perfekta förhållanden med varma dagar och svala nätter. Inga sjukdomar drabbade Azelias rankor och man kunde därför lugnt invänta druvornas optimala mognad innan skörd. Årgången prisas som en av de största årgångarna på 2000-talet med viner som förväntas lagras väldigt väl, men som också är fullt drickbara redan i sin ungdom. Till skillnad från årgång 2015 så var 2016 något varmare och torrare och skörden skedde för många inte förens andra halvan av oktober. Lorenzo själv kallar det den perfekta årgången.

Lådan innehåller

2016 Barolo, 3 flaskor
Till skillnad från många andra vinmakare i regionen har Luigi och Lorenzo särskilt utvalda vingårdslotter som alltid är avsedda för deras Barolo Classico. Druvorna till deras 2016 Barolo kommer – som alltid – från sju utvalda vingårdslägen. Merparten av druvorna kommer från deras topp cru Ceretta, men även en stor andel av druvor som också används i deras Riserva Bricco Voghera går i blenden. 30% av dessa cru-lägen ligger i Castiglione Falletto och 70% i Serralunga d’Alba (totalt 5,5 hektar). I Castiglione, där jorden är mer kalkhaltig och vit, får druvorna elegans och en aromatisk komplexitet medan den mer leriga jorden i Serralunga överför karaktär och kropp. Vinrankorna är i genomsnitt 50 år gamla och tas om hand genom ekologiska principer (vilket man gjort sedan start – även om Azelia inte är ekologiskt certifierade). Även i vineriet använder man sig av samma gamla metoder som de äldre generationerna med lång, varsam maceration (40-45 dagar), naturlig jäst och med efterföljande lagring på stora bottis i 24 månader.

2016 Barolo Margheria, 1 flaska
Druvorna till 2016 Barolo Margheria kommer från den 1,9 hektar stora vingården Margheria i Serralunga d’Alba där dom mera lerdominerade jordarna skapar viner som är något intensivare och kryddigare än resterande del av Barolo.  Här växer rankrona (vars snittålder är 60 år) på 250-360 meters höjd i syd och sydvästlig exponering.  I vineriet använder man sig av samma gamla metoder som de äldre generationerna med lång, varsam maceration (55-60dagar), naturlig jäst och med efterföljande lagring på stora bottis i 30 månader. Enbart 6100 flaskor släpps årligen.

2016 Barolo Bricco Fiasco, 1 flaska
Azelia var väldigt tidiga med att vingårdsbeteckna sina viner redan år 1978 och vingården Bricco Fiasco var deras allra första cru. Vingården, som bara är 1,5 hektar stor, ligger på en brant, varm sluttning i Castiglione Falletto och vinstockarna har idag en genomsnittlig ålder på 85 år. Jordmånen är vit och kalkrik och ger vinet en elegant profil och mjuka, silkiga tanniner med parfymerade toner av röda bär. Namnet Fiasco kommer från formen på den kulle där vingården ligger eftersom den har samma rundning som den klassiska buteljformen. Jäsningen sker med hjälp av naturlig jäst, med en traditionellt lång macerationstid på 55-60 dagar. Fatlagringen sker under 24 månader på stora, gamla ekfat. Enbart 5800 buteljer släpps årligen.

2016 Barolo San Rocco, 1 flaska
Det 2,1 hektar lilla vingårdsläget San Rocco ligger bekäget i Serralunga d’Alba. Vingården ligger på 320 meters höjd i perfekt sydlig exponering och rankornas ålder är höga 65 år. Jäsningen sker med hjälp av naturlig jäst, med en traditionellt lång macerationstid på 55-60 dagar. Fatlagringen sker under 24 månader på stora, gamla ekfat. San Rocco är ett av Azelias mest lagringsdugliga viner och visar alltid upp en enorm kraft och komplexitet med mörka toner av lakrits. Enbart 7600 buteljer släpps årligen.