Rött vin

2016 Barbaresco Gallina, Cantina del Pino

nr 7317801

Äntligen i lager på nytt! Vinet har rena, typiska dofter från nebbiolo-druvan med toner av röda bär, blommor och tjära.

Pris 459 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Cantina del Pino

Ursprung
Barbaresco DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Rena och friska toner av röda bär som hallon, jordgubbe och mullbär, och mörka bär som bigarråer och blåbär. Vinet har även nyanserade toner av mineral och fatkryddor. Smaken är komplex med en torr, stram och stolt struktur.  Det finns toner av röda bär och inslag av blommor, viol och lakrits. Vinet har lagrats i små ekfat, men ekfatstonerna är mycket nyanserade och mycket väl integrerade i vinet. Vinet har en fin balans mellan fräsch syra och underbar frukt och har tanniner som kallar på mat. Lång, torr och fruktig eftersmak.

Passar till
Passar till elegant mat som Saltimbocca, kalvfilé med rödvinsås och blomkålspuré toppad med bacon.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Lufta gärna vinet några timmar i karaff före servering.

Om produkten

Dagens vineri – Cantina del Pino – grundades av Domizio Cavazza. Domizio var vetenskapsmannen som bland annat forskade på skadedjur och mögelproblem i vingårdarna och olika kloners förmågor bland mycket annat. Han jobbade på Royal Enological School i Alba mellan 1888 och 1913. Fram till år 1997 sålde familjen Vacca gårdens druvor till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men den unge Renato Vacca ville ta det stora steget att producera egna viner, och bestämde sig för att investera i all utrustning som behövs för att framställa egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner. Renato hade redan innan studerat vid oenologiskolan i Alba, mest på grund av att hans far ville att han skulle göra det. I början var han inte nämnvärt intresserad av vingårdsarbete och vinframställning, men efter ett tag fattade han större och större intresse. Till slut blev intresset så stort att han bestämde sig för att producera egna viner och med åren kom han att bli sedd som en av Barbarescos mest talangfulle vinmakare. Renato Vacca drev Cantina del Pino fram till sin död vid 51 års ålder den 14 mars 2020. Han jobbade in i det sista med skörden 2019 och lämnar efter sig hustrun Franca och dottern Anna.

Cantina del Pino äger 1 hektar i vingården Albesani. Vingården vetter mot syd, så druvorna mognar något snabbare på den här vingården jämfört med vingården Ovello. Jordmånen består av kalkhaltig vit kalksten, inblandad med ådror av sand och röd lera. Vingården ligger bra skyddat från vindar, den ligger högt upp långt från Tanaro-floden och blir därför inte så påverkad av dimman. Effekten blir oftare mörk frukt i vinet. Vinstockarna planterades år 1998. Skördeuttaget ligger på 40 hektoliter per hektar. Vinet har jäst i ståltankar vid 26 graders temperatur, och jäsningen samt den malolaktiska jäsningen pågick i 30 dagar. Vinet lagrades därefter i ekfat i 12 månader och sedan i botti i 12 månader, och till sist 18 månader i flaska. Produktion: 3 000 flaskor.

Årgång 2016 blev alldeles strålande i Barbaresco och är förmodligen den mest uppskrivna årgången i Piemonte på denna sidan om 2000-talet. Den fina säsongen gav friska druvor med jämn mognad i klasarna. Den kalla vintern med mycket snö och en lång, sval vår fyllde på vattenreserverna i marken, vilket var välbehövligt under den varma sommaren. Vinerna från årgången visar på fin struktur och lagringsduglighet och om man jämför den med den också stora årgången 2015 så definieras 2016 av mer struktur och högre syra.

96/100 Wine Enthusiast, Kerin O’Keefe: “Another gorgeous showing from this hard-working estate, this opens with heady aromas of camphor, woodland berry and violet along with a whiff of exotic spice. Elegantly structured and radiant, the precise palate features succulent red cherry, cranberry and licorice alongside the barest hint of espresso. Firm, fine-grained tannins and bright acidity provide balance and an ageworthy structure. It’s still youthfully austere and will benefit with more cellaring.”