Rött vin

2016 Barbera d’Alba Punta, Azelia

nr 7534601

Ny vin från Azelia i Vinklubben! 2016 Barbera d’Alba Punta är något så ovanligt som en vingårdsbetecknad Barbera d’Alba – ett utsökt vin signerat far och son Scavino! The Wine Advocate: 92 poäng.

Pris 239 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillfälligt slut
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barbera d’Alba DOC

Druvor
100% barbera

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften domineras av kryddor och söta mörka frukter. Björnbär, tobaksblad och plommon trängs med söta orientaliska kryddor. Smaken är balanserad och frisk. Tanninerna är greppiga men välintegrerade, kroppen är medelfyllig och intensiteten är stor. Eftersmaken är lång och kryddig.

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2026

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

2016 Barbera d’Alba Punta är något så ovanligt som en vingårdsbetecknad Barbera d’Alba. Vingården Punta ligger i  Castiglione Falletto – högt uppe på en kulle (250 meter över havet), vilket är ett ovanligt läge för Barbera men ger druvorna förutsättning för att uppnå optimal mognad. Punta betyder just kulle (och är en synonym till ordet Bricco). Vingården är enbart 0,9 hektar stor och rankorna har en snittålder på 60 år. Exponeringen är sydvästlig och jordmånen är kalkrika lerjordar. Vinet spenderar 1,5 år på fat.

Wine Advocate: 92 poäng “From vintner Luigi Scavino, the Azelia 2016 Barbera d’Alba Punta offers inky dark color saturation with a broad and lasting aromatic profile. The bouquet is made mostly of black fruit aromas, with a few highlights of red cherry or cassis. However, the wine’s texture is a weave of essentially plum, blackberry and prune. There is spice, tobacco and leather at the back, but these play background roles. What this wine also has is a tight, linear mouthfeel driven by the grape’s natural freshness. Fruit comes from Castiglione Falletto from a vineyard named Punta (or “point” in English) because it is located at the pointy top of a hill. Some 6,700 bottles were produced.”