Rött vin

2016 Barolo Briccolina, Rivetto Dal 1902

nr Hemligt artikelnummer

Enrico är Piemontes första demeter-cetifierade vinmakare och en av regionens mest visionära personligheter. Briccolina är Enricos enastående flaggskepps-vingård vars druvor blir en Barolo där all hans hantverksskicklighet visas upp. Äntligen har vi fått möjlighet att lansera ett fåtal flaskor från toppårgången 2016! Släpps som en Limited-lansering till vinklubben.

Pris 1349 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt, Veganvänligt
Lanseringsdatum11/10/2022

Beskrivning

Producent
Rivetto Dal 1902

Ursprung
Barolo DOC

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En ungdomlig men mycket mottaglig rödfruktig och intensivt kryddig doft med inslag av nypon, mogna körsbär, solmogna jordgubbar, vildhallon, lakrits, svart te, rosor och viol. Smaken är förbluffande komplex med en intensivt bred arombild och framåtmanande energi, med den rödkryddiga tonen som genomgående nerv. Tanninerna är finstämda och greppiga, syran frisk och balansen är i topp. En mycket lång eftersmak som byter skepnad och bjuder på många aromnedslag. En såväl stiltypisk som stilbildande Barolo som verkligen berör.

Passar till
Det här är ett ypperligt matvin som gör sig allra bäst till smakrika rätter av ljust kött, ricottapasta, lagrade hårdostar och tillagad svamp.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information

Om produkten

Få vinmakare är så ihärdiga och dedikerade sitt arbete som Enrico Rivetto i Serralunga d’Alba, Piemonte. Och hans hårda arbete har gett resultat – 2019 fick han sitt efterlängtade och välförtjänta biodynamiska Demeter-certifikat, som första (och hittills enda) Barolo-producent någonsin. År 1999 var Enrico själv gammal nog att börja jobba på familjegården och med sig hade han sin vision om ett hållbart vinmakande och ett fullkomligt kretslopp. När han tog över helt 2005 var drömbilden om ett ekologiskt jordbruk klar, och år 2009 togs de första stegen mot ekologisk odling. 2013 kom den ekologiska certifieringen och nästa steg var biodynamiken, vars läror var fullt införlivade 2015 för att slutligen certifieras 2019. Under de över 20 år som Enrico skött om Tenuta Lirano har han med en manisk envishet och kärleksfull besatthet undan för undan förvandlat familjegården till en polykulturell oas. I sin strävan att komma bort från monokultur har Enrico gjort om flera av de gamla vingårdarna till växtplatser för hundratals träd, buskar, sädesslag, klöverarter, örter och blommor. På gården finns växthus, en grönsaksträdgård, uppsamlingsplatser för regnvatten och en kompost som förser vingårdarna med livskraftigt och naturligt gödningsmedel och som ingrediens till de biodynamiska preparat som görs på gården. Här frodas insekter, fjärilar och fåglar som åter letat sig tillbaka till ägorna i takt med att Enricos minutiösa arbete fortskridit. Enricos hårda arbete återspeglas i hans viner som har en sällsam livskraft och renhet i frukten. Hans personlighet – en vänlig och nyfiken rock’n’roll-aura med kompromisslös seriositet – syns i alla hans viner som samtliga har en genomgående särpräglad kryddighet och balans i frukten som är omöjlig att värja sig mot. Vinerna tar plats med sin välbalanserade och stringenta stil utan att för en enda sekund tappa elegans och typicitet.

Toppvinet 2016 Barolo Briccolina kommer från nebbiolodruvor som vuxit på kullarna i kommunen Serralunga dA’lba på 340 meters höjd i perfekt västlig och sydvästlig exponering. Här är jordmånen extremt lerig och kalkrik med starka inslag av märgel på två meters djup. Briccolina var Enricos första vingård att helt konverteras till biodynamisk vinodling år 2015, och än idag är Briccolina Piemontes enda biodynamiskt ceertifierade cru. Läget är blott 0,5 hektar och ger årligen cirka 2,000 flaskor. Druvor selekteras bort i tre omgångar över 45 dagar innan skörden för att möjliggöra skörd av enbart optimalt mogna druvor. Alla druvor skördas för hand, så sent på säsongen som möjligt. I vineriet avlägsnas stjälkar och kärnor och efterföljande maceration pågår enligt klassiskt snitt i 50-60 dagar (där hälften av vinet jäses med flytande skalkappa och hälften med sänkt skalkappa). Enrico avlägsnar kärnorna med hjälp av finmaskiga nät vilket möjliggör den långa macerationstiden utan att skapa bittra toner från kärnorna. Ingen temperaturkontroll äger rum under jäsningen som sker i öppna jäskar i ek med full malolaktisk jäsning. Enbart naturligt förekommande jäststammar används för att initiera jäsningen. Briccolina lagras i ekfat i 36 månader och därefter 16 månader på flaska innan det släpps på marknaden. Vinet klarifieras med hjälp av bentoitlera och är därmed godkänt för dig som är vegan.