Rött vin

2016 Barolo Gramolere, Fratelli Alessandria

nr 9011101

Fratelli Alessandria är tillbaka med ny årgång – denna gång i form av magiska 2016 Barolo Gramolere. En mycket stor upplevelse som kan lagras i minst 20 år. The Wine Advocate: 97 poäng

Pris 579 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut

Beskrivning

Producent
Fratelli Alessandria

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Mycket ung men redan komplex och harmonisk doft av mogna, röda bär, örter, stenig mineral, nypon, tryffel och tjära. Elegant, stram och nyanserad smak och en fräsch, härlig syra möter upp doftens fina aromer. Vinet är mycket ungt men bjuder redan på en imponerande komplexitet. Strama, matvänliga tanniner och en mycket lång eftersmak.  Vinner på lagring.

Passar till
Vinets eleganta karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör. Fram med grädde, ost och tryffel! Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information

Om produkten

Familjen Fratelli har kallat de böljande kullarna i Verduno, Monforte d’Alba, för sitt hem sedan mitten av 1800-talet. När firman grundades år 1870 var just Verduno det absoluta centrat för vinmakning i Barolo. Verduno kom under många år att falla i glömska, men det är tack vare ihärdiga familjer som Alessandria som området idag upplever en stor renässans. Idag drivs vinieriet av femte generationen, genom de två bröderna Gian Battista och Alessandro, samt Alessandros son Vittore. Sedan Vittore återvände till familjeegendomen år 2001 har stora förändringar genomförts där den minutiösa noggrannheten numera är total. Enligt devisen att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård” producerar man endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Verduno ligger nära den sandiga regionen Roero. Här påverkas mesoklimatet av en jordmån med andelar av kalk och floden Tanaro som rinner förbi staden. Dessa förutsättningar ger vinerna en oefterhärmlig mjukhet och parfymerad charm som blivit familjen Alessandrias varumärke. De 12 hektaren odlas efter ekologiska principer men man är inte certifierade, och man äger vingårdlägen i såväl Gramolere som Monvigliero. Dessutom gör man en fantastisk pelaverga som görs på klonen pelaverga piccolo som enbart finns i just Verduno.

Gramolere är en två hektar stor cru-vingård i Monforte d’Alba beläget mellan Gavarini och Bussia. Första gången familjen buteljerade Gramolere som en egen cru vin var 2001. Vingården har sydlig exponering, ligger 400 meter över havet och har över 40 år gamla vinrankor. Viner från Monforte utmärker sig ofta med sin fantastiska struktur. Vingården Gramolere har en jordmån bestående av sandig kalksten och vinerna kännetecknas av stora muskler, delikata och fräscha örttoner och aromer av läder och lakrits och en storslagen lagringsduglig komplexitet. Druvorna till 2016 Barolo Gramolere plockades för hand i oktober och fick jäsa och macerera i ståltank två veckor vid en temperatur på 29-32 grader. Vinet lagrades sedan i tre år på slavonska fat om 20–40 hektoliter, sedan två månader på ståltank och sedan minst sex månader på flaska. Vinet buteljeras alltid 4 år efter skörden.

The Wine Advocate: 97 poäng “If you consider the Barolo playbook at Fratelli Alessandria, the 2016 Barolo Gramolere takes the intensity and power up one more notch. You get black fruit and blackberry, but there is enough vibrant red fruit to keep this wine aligned with the more elegant and traditional side of Barolo. The wine shows compelling infinities with both the powerful and the elegant side of Nebbiolo. There are noticeable mineral notes and even a spot of savory salinity. However, Gramolere definitely has the power and inner grit to withstand long cellar aging. Only 7,000 bottles were made.”