Rött vin

2016 Brunello di Montalcino Pianrosso, Ciacci Piccolomini

nr 7926301

Toppvinet Brunello di Montalcino Pianrosso från Ciacci Piccolomini levererar ännu en superårgång från den erkänt stora italienska årgången 2016! Vinet har fått höga 98 poäng av The Wine Advocate och vinkritikern James Suckling och är ett riktigt samlarobjekt som kan lagras i över 20 år från skörd.

Pris 559 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 4 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent
Ciacci Piccolomini

Ursprung
Brunello di Montalcino DOC

Druvor
100% sangiovese

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Intensiv fruktig och kryddig doft med fräschör dominerad av mogna röda och mörka bär, salvia, choklad och lakrits. Smaken är fyllig med en frisk syra och en intensiv koncentration. Tanninerna har ett mjuk men samtidigt stadigt grepp och helheten är mycket balanserad. En stor Brunello-upplevelse!

Passar till
Ett härligt vin att dricka till grillat lamm, mustiga köttgrytor på vilt med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky, nötkött med örtiga inslag och potatisgratäng.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information

Om produkten

Ciacci Piccolominis ursprungliga källare ligger i byn Castelnuovo e’Abate i Montalcino i ett gammalt och välbevarat hus från 1600-talet. Huset uppfördes av biskopen Fabius de Vecchis och kallades för Palazzo, ”palatset” och köptes av släkten Ciacci i slutet av 1800-talet. Efter ett giftermål mellan släktena Ciacci och Piccolomini slogs familjenamnen ihop. År 1985 när den sista grevinnan i släkten Ciacci Piccolomini gick bort ärvdes huset och ägorna av Guiseppe Bianchini som länge skött om ägorna. Guiseppe applicerade en modernare filosofi med fokus på kvalitet. Sedan 2004 drivs gården av Guieseppes barn Paolo och Lucia som moderniserat framställningen ytterligare och flyttat in i en mycket större och mer modern anläggning inte långt ifrån det ursprungliga huset som fortfarande används. Tenuta Ciacci Piccolomini är välkända för sina strålande Brunello di Montalcino. De förvaltar över 53 hektar varav ca 30 hektar är Brunello och vingårdarna breder ut sig i syd- och sydvästsluttning runtom byn Montalcino med vingården Pianrosso som domänens bästa läge. Men det är långt ifrån det enda man producerar. Piccolomini gör även strålande viner av andra internationellt kända druvsorter. Bland annat Fabvis som är en 100 % Syrah, Ateo som är en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot och deras kanske mest prisvärda vin Ciacci Piccolomini d’Aragona IGT, ett vin gjort i huvudsak på Sangiovese med en skvätt Cabernet och Merlot. Utöver det produceras även en hel del grappa och olivolja från egna odlingar.

Brunello di Montalcino Pianrosso görs bara de allra bästa åren och är familjens toppvin från prestigevingård som fått just namnet Pianrosso. 2016 var just ett sådant år och detta år förärades Ciacci Piccolomini med98 poäng  från både The Wine Advocate och vinkritikern James Suckling. Pianrosso är 11,69 hektar och ligger belägen 240-360 meter över havsnivå. Ciacci Piccolomini har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino vilket bl.a. innebär att vinerna är fruktiga och inte kräver  lika lång lagring i flaska innan de är njutbara. Vinet har lagrats i tre år på slovenska ekfat (20-62 hektoliter) samt ca 8 månader på flaska. Samtliga korkar har fått ett hologram för att skydda mot förfalskningar.

The Wine Advocate: 98 poäng ”The Ciacci Piccolomini d’Aragona 2016 Brunello di Montalcino Pianrosso is a single-vineyard expression that draws its fruit from an 11.7-hectare parcel with moderately thick galestro soils with ancient marine material. This special site, awash under the brilliant light of a big, open sky, does indeed deliver a more pronounced mineral signature, with wild berry, rose and rosemary essence. This is a beautiful wine, taut and silky, with elegant tannins that will endure ambitious bottle aging.”

James Suckling: 98 poäng “Lots going on here with black plums, ripe cherries, cedar, smoke and cocoa on the nose. Ash, chocolate, crushed walnuts and some praline. Mushrooms. This has firm, ripe tannins and a full body. Flavorful and juicy finish. Very structured. ”