Rött vin

2016 Clos la Gaffelière, Château la Gaffelière

nr Hemligt artikelnummer

Andravinet till Saint-Emilion Premier Grand Cru Classé ’B’-slottet Château la Gaffelière i storslagna årgång 2016 – ett vin som ständigt överlevererar. Här finner du essensen av Saint-Emilion – yppigt, smakrikt och komplext och med ett decenniums lagringspotential. Vinet lanseras i liten upplaga till Tryffelsvinets Vinklubbsmedlemmar via hemligt artikelnummer den 17 januari 2023. Bli medlem i Vinklubben för att säkerställa att du får ta del av artikelnumret dagen innan lansering!

Pris 349 kr

Kropp har ett värde på 0 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 0 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 0 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut

Beskrivning

Producent
Château la Gaffelière

Ursprung
Saint-Emilion AOC

Druvor
85% merlot, 15% cabernet franc

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en ren, uttrycksfull och inbjudande doft med toner av svarta vinbär, björnbär, mörka mogna körsbär, läder, ceder, peppar, lakrits, lavendel, lapsangte och tobaksblad. Elegant och koncentrerad smak med fint snidade tanniner, stor kropp och en lång och komplex eftersmak.

Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Lagringspotential
Från nu till 2033

Mer information

Om produkten

Château la Gaffelière är idag en omtyckt vinproducent i vackra Bordeauxappellationen Saint-Emilion, men redan långt före slottet och egendomens uppförande finns tecken på att antika romare planterade druvor på platsen för tusen år sedan. Även nuvarande slottets historia är mycket gammal; Château la Gaffelière är ett av de äldsta familjeägda slotten i Saint-Emilion och dagens ägare har ägt slottet i 300 år och kan spåra sin historia i området till 1300-talet. Slottet är klassat som Premier Grand Cru Classé ’B.

Under 1400-talet tros dock La Gaffelière ha använts som en typ av sjukhus till människor med spetälska eftersom Gaffelière kan översättas från gammelfranska till typ ”leprakoloni”. Även om egendomen kan dateras till 1000-talet är det i och med ankomsten av greven Comte de Malet-Roquefort på 1600-talet som slottets moderna historia startar. Det är tack vare honom som dagens unika gotiska slott uppfördes. Vid 1700-talet hade redan ryktet om egendomens fina viner börjat sprida sig. Någon gång runt denna tid delades ägorna upp och den andra halvan blev det som idag är känt som Château Canon La Gaffelière som ligger längre ned längs vägen. Den halva som familjen Malet-Roquefort behöll (dagens La Gaffelière) kallades länge La Gaffelière Naudes. Fram till 1961 producerade La Gaffelière Naudes enastående viner men därefter gick slottet in i en medioker period. 1963 kortades namnet ner till enbart Château La Gaffelière. Det skulle dröja ända från till dess att familjen Malet-Roquefort anlitade konsulten Stephane Derenoncourt långt in på 00-talet innan man började återta sin gamla position och forna glans. Årgång 2005 och framåt börjar man verkligen se enastående skillnader och från 2009 är samtliga årgångar av yppersta kvalitet på nytt. Årgång 2014 köpte Comte Alexandre de Malet Roquefort 13 hektar från familjen Cassat. Köpet inkluderade Château Mauvezin, Domaine de Peyrelongue och Château Haut Badon. 3-4 hektar av dessa var klassificerade som Grand Cru.

Dagens 18 hektar vingårdar är planterade med 80% merlot och 20% cabernet franc – detta är en stor skillnad från 90-talet merlot utgjorde 65% och man dessutom hade 10% cabernet sauvignon. Jordmånen består av lera, kalksten, krita och sand. Ägorna består i princip av tre delar; de bästa 7 hektaren ligger nära legendariska Château Ausone, ytterligare en del ligger nära Moulin Saint Georges och den tredje ligger på andra sidan vägen från storslagna Château Pavie. Snittåldern på rankorna är 40 år.

Vinifieringen sker I temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Den malolaktiska jäsningen sker i ekfat och fatlagringen sker I 70–80% ny ek med jästfällning i 18-20 månader. Årligen släpps cirka 4,000 lådor av förstavinet. Egendomens andravin heter Clos la Gaffelière och sedan 1985 finns också tredjeetiketten Les Haus de la Gaffelière. Den sistnämnda är en AOC Bordeaux som säljs genom egna négociantfirman Maison Malet Roquefort.

2016 Clos de la Gaffelière består av 85% merlot och 15% cabernet sauvignon om lagrats på en mix av gamla ekfat (använda 1-2 gånger) och betongkar. Första årgången av vinet såg dagens ljus år 1985 och druvorna kommer främst från gårdens yngre rankor. På egendomen har vinet en helt egen jäsnings- och lagringskällare. Detta andravin har gjort sig ett namn att ständigt överleverera när det kommer till kvalitet och drinkabilitet.

James Suckling: 91-92 poäng ”Vivid and fruity with hints of blackberry and mineral undertones. Medium to full body and a tight palate. Savory and delicious already.”

Jeb Dunnuck: 90 poäng ”The second wine of La Gaffelière and made with consulting advice from Claude Gros, the 2016 Clos La Gaffelière is based on 85% Merlot and 15% Cabernet Franc brought up in a mix of barrel and concrete. It’s an elegant, medium-bodied Saint Emilion with good complexity (black cherries, gound earth, damp earth), moderate tannins, good concentration, and a clean, length finish. It’s upfront and ready to go, but I suspect it will keep for 10-15 years or more on its purity and elegance.”