Rött vin

2016 Opus One (magnum)

nr 9438106

Napa Valley-klassikern Opus One från storartade årgången 2016. Släpps i ytterst limiterad upplaga i Systembolagets webblansering 20 januari.  James Suckling 99 poäng och Wine Advocate 98 poäng

Pris 8599 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 0 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
Lanseringsdatum20/01/2022

Beskrivning

Producent 
Opus One

Ursprung 
Napa Valley

Druvor 
77% cabernet sauvignon, 8% petit verdot, 8% merlot, 5% cabernet franc, 2% malbec

Alkoholhalt 
14%

Flaskstorlek 
1500ml

Doft och smak  
Komplex och förförande parfym av röda och blå bär i form av björnbär, svart och röda vinbär och körsbärs uppstöttat av kryddiga och florala inslag i form av violer och exotiska kryddor och örter. Smaken är fyllig med aromer av frukt, flora och fat, sammanbundet med stor fräschör och lena, välsnidade tanniner som mynnar ut i en eftersmak som ter sig sakna ände.

Passar till 
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt. Gärna med fetare inslag såsom såser och gratänger.

Lagringspotential 
Från nu till 2045

Mer information 
Serveras vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Opus One grundades av överhuvudet av Château Mouton Rotschild – Baron Philippe Rotschild och Napa Valley-patriarken Robert Mondavi som efter nästan ett decennium av vänskap bestämde sig för att det var dags att starta vineri ihop. Den ursprungliga tanken bakom Opus One var att den skulle vara en selektion av de absolut bästa parcellerna från Robert Mondavi Winery. Opus One fick därmed fri tillgång att nyttja deras frukt, en överenskommelse som stod sig en god bit in på 2000-talet – så länge de inte tog mer än 50% av en specifik lott – detta i syfte att inte helt förskjuta kvalitéten från Mondavis egna viner över till Opus One. 1980 kom nyheterna att släppas till allmänheten och i nära anslutning till detta kom det första egna inköpet av vingårdar att finaliseras då man köpte 14 hektar vingårdar från Mondavis To Kaylon-vingård.

De tidigare årgångarna av Opus One producerade av Robert Mondavis son Tim Mondavi och Lucien Sionneau – vinmakare på Château Mouton-Rotschild. Denna kombination av Tims modernism och Luciens klassicism kom att bli definiera för den tidiga eran av Opus One fram tills dess att Sionneau gick i pension och ersattes av Patrick Léon som kom att göra vinet ihop med Tim fram tills 2000-talet. Först år 1991 flyttade Opus One ut från Robert Mondavi Winery till sitt eget nybyggda, nu legendariska, vineri i Oakville där de fortfarande huserar.

2005 såldes Mondavis del av egendomen till Constellation Brands och som en del i denna uppgörelse så övergick bestämmanderätten av egendomen till Rothschild-familjen som nu dikterar allt från vinmakningen, till odling och marknadsföring.

Årgång 2016 är den 5:e årgången i rad där Norra Kalifornien har drabbats hårt av torka, men som en bildlig och bokstavlig skänk från ovan så fick Oakville en god dos regn under Mars månad som hjälpte till med att fylla upp vattenreserverna inför sommaren. Sommaren fortskred med ideala växtförhållanden med endast en liten värmebölja under september. Skörden påbörjades den 9 september under milt väder och avslutades en dryg månad sedan.

2016 Opus One består av 77% cabernet sauvignon, 8% petit verdot, 8% merlot, 5% cabernet franc och 2% malbec. Varje vingård vinifieras individuellt i 50 stycken upphöjda fermenteringskärl och transporteras därefter via gravitation till källaren för lagring. Vinet spenderar sedan 18 månader i 100% nya franska ekfat.

James Suckling: 99 poäng ”Fantastic aromas that are complex and complete with blackcurrants, blueberries and herbs, such as basil and bay leaf. But always subtle. Full-bodied yet linear and very refined with a very persistent finish. It shows drive and brightness. So refined at the end. Needs at least three to five years to come together.”

Wine Advocate (Lisa Perrotti-Brown): 98 poäng ”Deep garnet-purple colored, the 2016 Opus One bursts from the glass with ripe blueberries, black cherry jam and crème de cassis with hints of violets, dark chocolate, cedar chest and cardamom, plus a touch of charcoal. Full-bodied, rich and concentrated, the palate delivers layer upon layer of opulent stewed black fruit with amazing tension and firm, ripe, fine-grained tannins, finishing long with a whole array of exotic spices coming through.”