Rött vin

2016 Priorat Vinyes Velles, Ferrer Bobet

nr Hemligt artikelnummer

Vinyes Velles är ett av Ferrer Bobets mest älskade viner. Vinet har, trots sin fylliga kropp, en perfekt fräschör och fruktdriven stil som gör det enkelt att falla pladask för. Som ett exklusivt Limited-släpp om enbart 60-flaskor lanseras back vintage-årgången 2016 till Vinklubben med hemligt artikelnummer. Vinous: 95 poäng

Pris 449 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Ferrer Bobet

Ursprung
Priorat DOCa

Druvor
84% carignan, 16% grenache

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en stor och djup doft med toner av björnbär, violer, lakrits, crème de cassis, örter och tobak. Smaken är stiltypiskt fyllig för Priorat med en djup, mörk och kraftig fruktprofil men med fin fräschör och perfekt balans en tydlig mineralitet. Syran är frisk och i balans med vinets kropp och fina tanninstruktur. Ett stort spanskt vin!

Passar till
Kombinera gärna vinet med viltkött, kanske i form av grytor eller varför inte söndagssteken. Också utmärkt till spanska ostar såsom Manchego.

Lagringspotential
Från nu till 2031

Mer information

Om produkten

Hyllade vinmakaren Raül Bobet tröttnade på storskaligheten efter många år som vinmakare på klassiska Torres och bestämde sig för att gå tillbaka till sina rötter. I Priorat skapar han nu några av regionens elegantaste viner. För spanska Ferrer Bobet har allting handlat om respekt sedan starten 2008; respekt för gamla traditioner, respekt för den sociala och ekonomiska utvecklingen i Katalonien, respekt mellan de två ägarfamiljerna Ferrer-Salat och Bobet, och slutligen respekt för de vinälskare som skall njuta av deras viner. Sergi Ferrer-Salat och Raül Bobet håller till i Porrera som är det svalaste läget i Priorat. Området påverkas av nordöstliga vindar med medelhavet som modererande effekt på kylan. Ferrer Bobet jobbar dessutom tillsammans med några av regionens brantaste vingårdar: alla dessa faktorer bidrar till stora skillnader mellan dag- och nattemperaturer vilket i slutändan påverkar vinets slutliga kvalitet positivt genom optimal fenolisk mognad, bibehållen syra och fräschör i aromerna.

Vinyes Velles är katalansk dialekt för “gamla vinstockar”. Till detta vin är snittåldern per vinstock mer än 80 år och består av 84% cariñena (carignan) och 16% garnacha (grenache). Vingårdana odlas som terrasser 650-750 meter höjd över havet och helt utan tillsats av konstgödning eller bekämpningsmedel. Druvorna som anländer till viner genomgår en rigorös selektering innan de med gravitationens hjälp förflyttas till en mix av 15-30 hektoliters jäsningskar i trä och ståltankar. Den malolaktiska jäsningen och efterföljande fatlagringen äger rum i nya, lätt- och medelrostade franska ekfat i 15 månader och lagras därefter på flaska i ytterligare 11 månader innan det släpps på marknaden. Vinet buteljeras på flaska helt utan filtrering och minimal tillsats av svavel.

Vinous (Josh Raynolds: 95 poäng ”Saturated ruby Expansive, mineral-tinged aromas of black raspberry, cherry cola, vanilla and incense, plus exotic spice and licorice nuances in the background. Sappy and energetic on the palate, offering intense cherry liqueur, red berry and spicecake flavors complemented by suggestions of five-spice powder and cola. Rich as well as lively, displaying fine definition and tension. Smooths out with air and finishes sappy and very long, with polished tannins adding gentle grip.”

Wine Advocat (Luis Gutiérrez): 94 poäng ”As with other wines, the 2016 Vinyes Velles has a little less alcohol and more acidity than the 2015. There is a little more Cariñena, up to 70%, and the rest is Garnacha from old vines planted on slopes (”costers”) and terraces. This is showing extremely well, combining power and elegance in a wine that feels concentrated but fresh, with the electric acidity of the vintage. It has floral, berry and herbal aromas and flavors and a supple finish, where the subtle minerality and texture seem to also provide an almost salty finish. 24,334 bottles and 500 magnums were bottled after 16 months in 225-liter French oak barrels.”