Rött vin

2016 Thalarn, Castel d’Encus

nr 9327401

Från Castell d’Encus i Katalunien kommer denna svalklimats syrah som delvis har fermenterats i stenkar uthuggna ur berget på 1200-talet. Vinet är lättsamt rödfruktigt men med seriositeten av kvalitativ syrah.

Pris 379 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent 
Castell d’Encus

Ursprung
Costers del Segre DO

Druvor 
syrah 100%

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är intensiv och komplex med röda och svarta bär, körsbär, vinbär, björnbär, plommon. Med en kryddig ryggrad av vitpeppar och nejlika. Smaken är silkig och fruktig med den typiska kryddigheten man får i syrah. Långt avslut.

Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Castell d’Encus inspirerar och berör. Vineriet är resultatet av över 20 års insamlande av erfarenhet från Raül Bobet som gjorde sig ett namn på vinfirman Torres och som idag också driver Ferrer Bobet. Raül hade tröttnat på det storskaliga när han började se sig om efter ett eget landområde där han kunde göra vin med mindre klimat- och miljöpåverkan och slutsligen fann han vad han sökte i Katalanska regionen Costers del Segre. Regionen må vara liten och relativt okänd, men här har man gjort vin sedan 1100-talet. Allting ligger på hög höjd (på hisnande 850-1250 meter över havet) med Pyrenéerna som makalös fond. Än finns spår av 1100-talets vinmakning kvar på Castell d’Encus – munkarna karvade ut nio jäskar i berget (med kapacitet för 2-8 ton druvor) för att kunna jäsa sina viner i ett kretslopp styrt av tyngdlagen och dessa använder Raül och hans team än idag. Av vingårdens 95 hektar är 25 av dessa planterade med rankor av riesling, sauvignon bland, albarinyo, sémillon, syrah, petit verdot, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och garnatxa som växer på mager jord bestående av kalk och lera. Resterande del av egendomen är bevuxen med skog för att bibehålla den biologiska mångfalden. Man åtnjuter kontinentalklimat med varma dagar med en bjärt kontrast i kalla nattliga temperaturer skapar de bästa förutsättningarna för att uppnå druvor med full mognad som ändå behåller sin friska syra. Just den friska syran är verkligen ett signum för Castell d’Encus genomgående portfölj.

Thalarn är namnet på en närliggande by som kan ses från vineriet. 2016 Thalarn består av 100% syrah och skördades för hand i små 10kgs lådor för att hålla frukten så hel som möjligt. Vinet fermenterade sedan i en kombination av gamla stenkärl, nya franska ekfat och små rostfria ståltankar. Vinet lagrades följaktligen i franska ekfat under 12 månaders tid och buteljerades utan filtrering eller klarifiering.