Halvsött vin

2016 Zeltinger Sonnenuhr Spätlese, Joh. Jos. Prüm

nr 7692201

2016 Zeltinger Sonneuhr Spätlese är en knivskarpt syrlig riesling med restsötma, från ultraklassika Joh. Jos Prüm. En stilstudie i högklassig tysk riesling! Matcha till ostbrickan för en given succé! Wine Advocate: 94 poäng

Pris 329 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 3 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt

Beskrivning

Producent 
Joh. Jos. Prüm

Ursprung
Mosel

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
8%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en frisk och aromatisk doft med inslag av mogna äpplen och päron, mineraler samt en lätt blomdoft från kaprifol och gardenia. En frisk och generös smak med toner av frukt, marsipan och hasselnötter. En frisk syra med tydliga mineraltoner ger en bra kontrast till rondören i vinet. Lång eftersmak.

Passar till
Perfekt som en aperitif tillsammans med hårdostar som Gruyère och Comté, till fisk som serveras rå och gärna med heta eller kryddiga inslag som till exempel ceviche eller sushi,  eller fisk eller kyckling med curry.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information

Om produkten

Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exempelvis Wehlener Sonnenuhr (6 hektar), Zeltinger Sonnenuhr (3 hektar) samt Graacher Himmelreich (3,5 hektar). Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Joh Jos Prüm är en av nio vinfirmor i Tyskland som har rankats med fyra stjärnor av Gault Millau. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom vinlusen phylloxera inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor. I fallet Joh. Jos. Prüm så är fallen där de gör torra viner få och långt emellan och deras fruktigare viner öppnar upp för många spännande matchningsmöjligheter – vinet kommer att passa väl till de flesta fräscha bärdesserter, men kommer också att bli en given succé till ostbrickan, till gåsleversnittarna, eller till riktigt stark mat (eftersom sötman mildrar hetta).

Flaskor från vingårdsläget Zeltinger Sonnenuhr Spätlese är ovanliga att hitta då familjen Prüms Sonnenuhr-vingård i byn Zeltingen är mycket liten. Vingården ligger i det allra nordligaste läget och ligger granne med Wehlener Sonnenuhr. Båda lägena har tagit ett namn efter det solur som stoltserar bland rankorna och som syns tydligt från andra sidan floden. Vingårdsläget har ungefär samma solexponering och branta läge som sin granne men är är topplagret mycket grundarna och rankorna når den hårda skifferstenen nästan omedelbart. Detta får till följd att rankorna måste kämpa för att få vatten – något som självklart påverkar skördens storlek och vinernas karaktär. Familjen Prüms ägor består av 60-70-åriga rankor som omringar soluret. Vinerna blir mycket komplexa med toner av sten och rök. Stilen är djupt kompakt och syran är något lägre än vinerna från grannvingården – detta väger de upp med sin höga komplexitet, runda munkänsla och stora lagringsbarhet. Vinet har en uttalad restsötma, men Joh. Jos Prüm har som policy att aldrig avslöja den exakta sötman.

Spätlese kan direktöversättas till “sen skörd” och är ett så kallat prädikatsvin som definieras av druvornas sockernivå vid skördetillfället. I Tyskland har man strikta miniminivåer för mustvikten (som mäts i skalan oechlse) där en spätlese måste ligga mellan 76-90° oechsle (de ligger med andra ord generellt mitt emellan kabinett och auslese i söthetsgrad – men det är tillåtet att jäsa ut en spätlese så att den blir helt torr, de kallas då spätlese trocken). Vinstilen är perfekt som en aperitif tillsammans med hårdostar som Gruyère och Comté, till fisk som serveras rå och gärna med heta eller kryddiga inslag som till exempel ceviche eller sushi, eller fisk eller kyckling med curry. Ett tips är att alltid kolla alkoholhalten om man är osäker på sötman: desto lägre alkoholhalt desto sötare kan vinet antas att vara.

Wine Advocate: 94 poäng “Katharina’s 2016 Zeltinger Sonnenuhr Spätlese (AP 06 17) is super clear, precise and aromatic on the nose, showing good concentration that is perfectly interwoven with the smoky minerality of the Sonnenuhr. Super lush and round on the palate, this is a gorgeously rich and supple Spätlese with remarkable finesse and elegance. The acidity is ripe and fully integrated. The Zeltinger drinks perfectly today—and it won’t survive in any cellar, because you just can’t resist it.”