Rött vin

2017 Acusp Pinot Noir, Castell d’Encus

nr 7389501

2017 Acusp Pinot Noir kommer från ett nytt vineri i Costers del Segre med mycket gamla anor signerat Raoul Bobet. Här har munkar odlat vin sedan 1100-talet och spåren finns ännu kvar i form av urgröpta berg-kar som fortfarande används för jäsning. Denna höghöjds-pinot noir är en riktig uppvisning i sval och frisk pinot noir med fjäderlätt frukt och stor koncentration. Wine Advocate: 92 poäng

Pris 399 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut

Beskrivning

Producent
Castell d’Encus

Ursprung
Costers del Segre DO

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Acusp har en inbjudande rödfruktig doft med friska toner av röda vinbär, körsbär, örter och rosor med en lätt kryddig touch. Smaken är frisk och elegant med mjukt polerade tanniner, en silkeslen struktur och en stor koncentration och balans som mynnar ut i ett piggt, örtigt avslut.

Passar till
Ett elegant vin som passar utmärkt till eleganta rätter med fågel och kalv. Kan också serveras väl kylt till stekt fisk.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information

Om produkten

Castell d’Encus inspirerar och berör. Vineriet är resultatet av över 20 års insamlande av erfarenhet från Raül Bobet som gjorde sig ett namn på vinfirman Torres och som idag också driver Ferrer Bobet. Raül hade tröttnat på det storskaliga när han började se sig om efter ett eget landområde där han kunde göra vin med mindre klimat- och miljöpåverkan och slutsligen fann han vad han sökte i Katalanska regionen Costers del Segre. Regionen må vara liten och relativt okänd, men här har man gjort vin sedan 1100-talet. Allting ligger på hög höjd (på hisnande 850-1250 meter över havet) med Pyrenéerna som makalös fond. Än finns spår av 1100-talets vinmakning kvar på Castell d’Encus – munkarna karvade ut nio jäskar i berget (med kapacitet för 2-8 ton druvor) för att kunna jäsa sina viner i ett kretslopp styrt av tyngdlagen och dessa använder Raül och hans team än idag. Av vingårdens 95 hektar är 25 av dessa planterade med rankor av riesling, sauvignon bland, albarinyo, sémillon, syrah, petit verdot, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och garnatxa som växer på mager jord bestående av kalk och lera. Resterande del av egendomen är bevuxen med skog för att bibehålla den biologiska mångfalden. Man åtnjuter kontinentalklimat med varma dagar med en bjärt kontrast i kalla nattliga temperaturer skapar de bästa förutsättningarna för att uppnå druvor med full mognad som ändå behåller sin friska syra. Just den friska syran är verkligen ett signum för Castell d’Encus genomgående portfölj.

De handskördade druvorna till 2017 Acusp Pinot Noir kommer från en exklusiv enskild vingård belägen på toppen av berget på 1000 meters höjd (Castell d’Encus är det vineri som odlar vin på högst höjd i hela Spanien). Vinet är jäst dels i rostfria ståltankar och dels i de stora stenkaren från 1100-talet. Den malolaktiska jäsningen ägde rum på fraanska ekfat och efterföljdes av 11 månaders fatlagring. Vinet är varken klarnat eller filtrerat vid buteljering.

Wine Advocate: 92 poäng “From Pinot Noir grapes planted in 2003 at 1,000 meters in altitude, the 2017 Acusp fermented with indigenous yeasts, part in stainless steel and part in their ancient stone lagares. It matured in used barriques for 11 months, followed by three months in foudres and then was kept in bottle for no less than six months before it was released. It’s a ripe varietal Pinot with notes of ripe cherries and some herbs. The palate is medium-bodied with very fine tannins and good acidity, clean flavors and a dry and serious finish, with Pinot Noir fine-grained tannins.”