Rött vin

2017 Barbera d’Alba, Cantina Del Pino

nr 7659501

Cantina del Pinos 2017 Barbera d’Alba kommer från vingårdarna Loreto and Gallina, där vinrankorna är mer än 70 år gamla. En stiltypisk och generös Barbera från familjen Vacca.

Pris 199 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Cantina del Pino

Ursprung
Barbera d’Alba DOC

Druvor
100% barbera

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En komplex och inbjudande doft med toner av körsbär, bigarråer, vildhallon, plommon och anis samt kompletterande och väl integrerande toner från ekfaten. Smaken är balanserad och stiltypiskt uttrycksfull med välsnidade tanniner och en lång eftersmak.

Passar till
Passar väl till stekta eller grillade kryddiga kvalitetskorvar av nöt eller lamm, med tillbehör som till exempel klyftpotatis med örter och färskriven parmesan ovanpå, grillad halloumi och aubergine, eller en couscoussallad med tomater, fetaost och kalamataoliver.

Lagringspotential
Från nu till 2025

Mer information

Om produkten

Dagens vineri – Cantina del Pino – grundades av Domizio Cavazza. Domizio var vetenskapsmannen som bland annat forskade på skadedjur och mögelproblem i vingårdarna och olika kloners förmågor bland mycket annat. Han jobbade på Royal Enological School i Alba mellan 1888 och 1913. Fram till år 1997 sålde familjen Vacca gårdens druvor till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men den unge Renato Vacca ville ta det stora steget att producera egna viner, och bestämde sig för att investera i all utrustning som behövs för att framställa egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner. Renato hade redan innan studerat vid oenologiskolan i Alba, mest på grund av att hans far ville att han skulle göra det. I början var han inte nämnvärt intresserad av vingårdsarbete och vinframställning, men efter ett tag fattade han större och större intresse. Till slut blev intresset så stort att han bestämde sig för att producera egna viner och med åren kom han att bli sedd som en av Barbarescos mest talangfulle vinmakare. Renato Vacca drev Cantina del Pino fram till sin död vid 51 års ålder den 14 mars 2020. Han jobbade in i det sista med skörden 2019 och lämnar efter sig hustrun Franca och dottern Anna.

Druvorna till deras 2017 Barbera d’Alba kommer från vingårdarna Loreto and Gallina, där vinrankorna är mer än 70 år gamla. Jordmånen är mycket kalkrik med ådrar av sand som bidrar till bra dränering. Allt detta bidrar till den fräscha syran och mineraliteten i vinet. Druvorna skördades sent, så druvorna var helt mogna när de skördades. Vinet har lagrats 13 månader i ekfat, dels i stora botti och dels i begagnade barrique. Produktion 3 000 flaskor.