Rött vin

2017 Barbera d’Asti Superiore, Cantina Del Pino

nr 7618701

För första gången presenterar vi Cantina del Pinos 2016 Barbera d’Asti Superiore signerat Renato och Anna Vacca – en av de sista skördarna från Renato innan hans bortgång 2020. Ett fantastiskt vin från en fantastisk vinmakare.

Pris 219 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Cantina del Pino

Ursprung
Barbera d’Asti DOCG

Druvor
100% barbera

Alkoholhalt
14.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften dignar av frukt – mörka körsbär, björnbär och bigarråer i toppnoterna, med underliggande aromer av söta kryddor, örter och lakrits. Smaken är finstämt komplex med en frisk syra, en fruktdriven kropp och finstämt integrerade tanniner. Vinet är medelfylligt och välbalanserat med en lång, fruktig eftersmak.

Passar till
Denna stiltypiska barbera är mycket matvänlig och passar till såväl pasta, pizza, korvgrytor, risotto och kyckling.

Lagringspotential
Från nu till 2025

Mer information

Om produkten

Fram till år 1997 sålde familjen Vacca gårdens druvor till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men den unge Renato Vacca ville ta det stora steget att producera egna viner, och bestämde sig för att investera i all utrustning som behövs för att framställa egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner. Renato hade redan innan studerat vid oenologiskolan i Alba, mest på grund av att hans far ville att han skulle göra det. I början var han inte nämnvärt intresserad av vingårdsarbete och vinframställning, men efter ett tag fattade han större och större intresse. Till slut blev intresset så stort att han bestämde sig för att producera egna viner och med åren kom han att bli sedd som en av Barbarescos mest talangfulle vinmakare. Renato Vacca drev Cantina del Pino fram till sin död vid 51 års ålder den 14 mars 2020. Han jobbade in i det sista med skörden 2019 och lämnar efter sig hustrun Franca och dottern Anna.

För att en Barbera skall få epitetet Superiore krävs en alkoholhalt om minst 12,5% och att vinet lagrats i minst 14 månader varav minst 6 av dessa måste ägt rum i ek- eller kastanjefat.  2016 Barbera d’Asti Superiore lagras i 12-14 månader på ekfat. Asti är en stad och provins i Piemonte som kanske främst är känd för sina fantastiska söta och pärlande Moscato d’Asti-viner och det är lätt att glömma bort regionens finstämda (och också väldigt prisvärda) röda viner. Här görs viner på såväl dolcetto, freisa och barbera. Till skillnad från appellationen Barbera d’Alba (där barbera-druvorna oftast planteras i “sämre” lägen där nebbiolo-druvan inte trivs) har man i Barbera d’Asti alltid vigt sina premium-lägen åt barbera. Barbera d’Asti uppgraderades till DOCG-status 2010 och innefattar premium-subzonerna Tinella, Colli Astiani och Nizza.

Decanter: 91 poäng “This estate may have a long history in the region but it’s only since 1997 that production moved from the local co-op to in house, today run by fourth-generation Renato Vacca. This Barbera is vibrant and juicy with great finesse and focus of rich, peppery black cherry fruit and integrated oak.”