Rött vin

2017 Barolo, Azelia

nr 9335101

Från fantastiska Azelia kommer denna utsökta Barolo gjord på druvor från gamla rankor enligt klassisk piemontestisk vinmakartradition, signerad Luigi och Lorenzo Scavino.

Pris 359 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
I doften har vinet en komplext ultraelegant men samtidigt generös doft av röda bär, nypon, rosor, tryffel och söta kryddor. Smaken är fullständigt balanserad och definieras av sin finess, typicitet och komplexa parfym. Syran är mycket frisk och tanninerna är finkorigt välsnidade och definierade. Ett mästerverk i stilen Barolo Classico som verkligen imponerar!

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

Till skillnad från många andra vinnmakare i regionen har Luigi och Lorenzo särskilt utvalda vingårdslotter som alltid är avsedda för deras Barolo Classico. Druvorna till deras 2017 Barolo kommer – som alltid – från sju utvalda vingårdslägen. Merparten av druvorna kommer från deras topp cru Ceretta, men även en stor andel av druvor som också används i deras Riserva Bricco Voghera går i blenden. 30% av dessa cru-lägen ligger i Castiglione Falletto och 70% i Serralunga d’Alba (totalt 5,5 hektar). I Castiglione, där jorden är mer kalkhaltig och vit, får druvorna elegans och en aromatisk komplexitet medan den mer leriga jorden i Serralunga överför karaktär och kropp. Vinrankorna är i genomsnitt 50 år gamla och tas om hand genom ekologiska principer (vilket man gjort sedan start – även om Azelia inte är ekologiskt certifierade). Även i vineriet använder man sig av samma gamla metoder som de äldre generationerna med lång, varsam maceration (40-45 dagar), naturlig jäst och med efterföljande lagring på stora bottis i 24 månader.

Årgång 2017 definierades av två fenomomen: värme och torka. Årgången började tidigt då en väldigt mild vinter gjorde så att rankorna vaknade till liv tidigare än vanligt. Med tidig knoppning så kommer ett flertal hot, däribland frost, som i fallet med 2017 kom att decimera nebbiolo-produktionen (många förlorade upp till 25% av sin skörd). Den varma och torra sommaren kom att följas upp med en sval september som tillät att druvorna uppnådde optimal mognad med behållen syranivå.