Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2017 Barolo Bricco Fiasco, Azelia
nr 9295601Från 85 år gamla rankor i Castiglione Falletto kommer denna briljanta Barolo Cru från en av de första vingårdar som började buteljeras som single cru – Bricco Fiasco. Årgång 2017 ger i Azelias varsamma händer en mycket elegant och oemotståndligt parfymerad vinupplevelse och ett vin som kan lagras under många år framöver. Ett av årgångens bästa viner! Wine Advocate och Decanter: 94 poäng.
Pris 799 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Doft och smak
I doften har vinet en komplext ultraelegant men samtidigt generös doft av röda bär, nypon, rosor, tryffel och söta kryddor. Smaken är fullständigt balanserad och definieras av sin finess, typicitet och komplexa parfym. Syran är mycket frisk och tanninerna är finkorigt välsnidade och definierade. Ett mästerverk i stilen Barolo Classico som verkligen imponerar!
Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.
Lagringspotential
Från nu till 2041
Mer information
Om produkten
Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.
Azelia var väldigt tidiga med att vingårdsbeteckna sina viner redan år 1978 och vingården Bricco Fiasco var deras allra första cru. Vingården, som bara är 1,5 hektar stor, ligger på en brant, varm sluttning i Castiglione Falletto och vinstockarna har idag en genomsnittlig ålder på 85 år. Jordmånen är vit och kalkrik och ger vinet en elegant profil och mjuka, silkiga tanniner med parfymerade toner av röda bär. Namnet Fiasco kommer från formen på den kulle där vingården ligger eftersom den har samma rundning som den klassiska buteljformen. Jäsningen sker med hjälp av naturlig jäst, med en traditionellt lång macerationstid på 55-60 dagar. Fatlagringen sker under 24 månader på stora, gamla ekfat. Enbart 5800 buteljer släpps årligen.
Årgång 2017 definierades av två fenomen: värme och torka. Årgången började tidigt då en väldigt mild vinter gjorde så att rankorna vaknade till liv tidigare än vanligt. Med tidig knoppning så kommer ett flertal hot, däribland frost, som i fallet med 2017 kom att decimera nebbiolo-produktionen (många förlorade upp till 25% av sin skörd). Den varma och torra sommaren kom att följas upp med en sval september som tillät att druvorna uppnådde optimal mognad med behållen syranivå.
Decanter: 94 poäng ”Located in Castiglione Falletto, Bricco Fiasco is a vineyard of old vines (85 years old) considered to be the historical selection of the estate. Fermented with indigenous yeasts for approximately 60 days with a submerged cap, it’s then aged in large oak vessels for 24 months. Intense ruby in colour, it is restrained but full of layers, dominated by a bouquet of rose and violet, with fruit ranging between cranberry and dried cherry, followed by leather and earthy tones. Sucrose, fleshy and pure on the full-bodied palate, with velvety tannins and refreshing acidity. The floral character is intoxicating, while the extraction is so great on the mid-palate and chalky on the finish.”
Wine Advocate: 94 poäng ”A product of 85-plus-year-old vines in Castiglione Falletto, the Azelia 2017 Barolo Bricco Fiasco is subdued and delicate, with linear fruit of wild plum and blackberry, plus hints of blue flower and pressed violet. The age of the vines and the depth of the root system in the loose soils of this site have helped to maintain balance and freshness during the hottest moments of this vintage. Indeed, this wine is more immediately silky in texture compared to Azelia’s wines from Serralunga d’Alba (like the Barolo Margheria also reviewed in this report). This release of 5,600 bottles presents a nice opportunity to try your hand at a delicate rabbit ravioli for a very special occasion a few years from now.”