Rött vin

2017 Barolo Ravera, Sara Vezza

nr 5419301

Sara Vezza, kvinnan bakom vinerna på Josetta Saffirio är en av vinklubbens mest älskade vinmakare och vi har den stora glädjen att presentera första årgången av hennes vingårdsspecifika Barolo Ravera!

Pris 499 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Az. Agr. Sara Vezza

Ursprung
Piemonte DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en lång, förförisk doft med livliga toner av mörka bär, florala toner av rosor, örter och kryddor. Fatkaraktären är snyggt balanserad av toner av svartpeppar och nejlika. Vinet är ursprungstypiskt kraftfullt med en tydlig tanninstruktur, men med in imponerande finess och längd.

Passar till
Det här är ett ypperligt matvin som gör sig allra bäst till smakrika rätter av ljust kött, ricottapasta, lagrade hårdostar och tillagad svamp.

Lagringspotential
Från nu till 2031

Mer information
Om vinet ska njutas ungt gynnas det stort av att få luftas en stund innan.

Om produkten

Sara Vezza är en av vinklubbens mest älskade vinmakare – ansvarig för de fantastiska vinerna på Josetta Saffirio, men vad många kanske inte vet är att Sara har många strängar på sin lyra. Hon driver nämligen inte bara ett projekt i vineriet – utan två! Sara är idag runt 40 år, mor till fyra unga barn och kommer från en lång vinmakartradition. Hennes pappa Roberto Vezza har under många år varit vinmakare på Marchesi di Barolo och hennes mamma drev tidigare Josetta Saffirio-vineriet (döpt efter henne själv) fram till 1990-talet då det lades i malpåse innan Sara öppnade upp det på nytt. Faktum är att Sara är femte generationens vinodlare i familjen – en karriär som hon startade tidigt i livet.

Sedan några år tillbaka producerar hon alltså, förutom Josetta Saffirio, även viner under eget namn Az. Agr. Sara Vezza. Vinerna är en förlängning av Josetta Saffirio och ett sätt för Sara att kunna ta ut svängarna mer efter eget huvud. Samtliga viner görs i egna vineriet i Monforte d’Alba – Castelletto, där också Josetta Saffirios viner ser dagens ljus. Allting började när hon köpte den första vingården Murazzano år 2017 som bara några dagar senare följdes av ett markinköp i Alta Langa. Den egna etiketten är prydd med fyra distinka symboler som representerar de fyra elementen jord (terroir), eld (motståndskraft), vatten (hållbarhet) och luft (kärlek). Vingårdarna odlas ekologiskt enligt CCPB Organic Enterprise Certification, men Sara har påbörjat steget mot biodynamisk odling och har också planterat mängder av träd för att minska sitt koldioxidavtryck. Ingen tillsatt jäst används och all frukt kommer från egna vingårdar (dels de bästa lägena inom Josetta Saffirios vingårdar och dels dedikerade vingårdslägen som enbart används till Sara Vezza-serien).

Idag består egna ägorna av 5,5 hektar i Monforte (Castelletto och Perno), 0,4 hektar i Novello (Ravera), 5,5 hektar i Roddino och 16 hektar i Murazzano.

2017 Barolo Ravera görs på 100% nebbiolo från vingården Ravera belägen i en ovanligt sval del. Rankorna växer på 350 meters höjd med sydöstlig exponering. Jordmånen kallas Lequio och bildades för 11-12 miljoner år sedan, med hög andel silt (50%) och resten sand med stora inslag av kalk. Vinet skalmacererade under 10 dagar. Vinet lagras därefter i en mix av stora 2000-litersfat små franska barriquer i 24 månader.

Vinbanken, bäst i est vecka 45, 2022 (Christian Stojkovic): ”Stor tät doft där vi finner mörka körsbär, tranbär, violer, pomerans, lagerblad, muskot och fat. Eftersmaken är medelfylligt lång och rik med tobak, svartpeppar, anis och läder. En välgjord Barolo Ravera som kombinerar elegans och kraft på ett bra sätt. Drick i stor bourgognekupa till risotto med karljohansvamp.”