Rött vin

2017 Barolo San Rocco, Azelia

nr 9315301

Från enskilda vingården San Rocco i Serralunga d’Alba kommer denna briljanta Barolo från den lilla men generösa årgången 2017!

Pris 799 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
I doften har vinet en komplext ultraelegant men samtidigt generös doft av röda bär, nypon, rosor, tryffel och söta kryddor. Smaken är fullständigt balanserad och definieras av sin finess, typicitet och komplexa parfym. Syran är mycket frisk och tanninerna är finkorigt välsnidade och definierade. Ett mästerverk i stilen Barolo Classico som verkligen imponerar!

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2041

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

2017 Barolo San Rocco produceras av frukten från det 2,1 hektar lilla vingårdsläget San Rocco som ligger beläget i Serralunga d’Alba. Vingården ligger på 320 meters höjd i perfekt sydlig exponering och rankornas ålder är höga 65 år. Jäsningen sker med hjälp av naturlig jäst, med en traditionellt lång macerationstid på 55-60 dagar. Fatlagringen sker under 24 månader på stora, gamla ekfat. San Rocco är ett av Azelias mest lagringsdugliga viner och visar alltid upp en enorm kraft och komplexitet med mörka toner av lakrits. Enbart 7600 buteljer släpps årligen.

Årgång 2017 definierades av två fenomomen: värme och torka. Årgången började tidigt då en väldigt mild vinter gjorde så att rankorna vaknade till liv tidigare än vanligt. Med tidig knoppning så kommer ett flertal hot, däribland frost, som i fallet med 2017 kom att decimera nebbiolo-produktionen (många förlorade upp till 25% av sin skörd). Den varma och torra sommaren kom att följas upp med en sval september som tillät att druvorna uppnådde optimal mognad med behållen syranivå.

Wine Advocate 92 poäng: ”The Azelia 2017 Barolo San Rocco shows some tightness and firmness initially, but it ultimately reveals an open and accessible quality of fruit with dried raspberry, cherry and wild plum. Those fruit flavors take a sudden turn to embrace some of the more mineral aromas associated with Serralunga d’Alba, such as iron ore and rusty nail. This hot and dry vintage release of 7,500 bottles doesn’t show the same depth or complexity that we saw in the classic 2016 growing season. Instead, this wine is fruit forward and a little more contoured and streamlined overall. On the close, you do get a point of dusty astringency that should subside with time.”