Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2017 Barolo Serralunga d’Alba, Rivetto Dal 1902
nr 78274012017 Barolo Seralunga d’Alba från biodynamiske Enrico Rivetto är en ny bekantskap i klubben som vi längtat efter! Enrico är Piemontes första demeter-certifierade vinmakare och detta är hans enastående kommun-Barolo. Wine Enthusiast: 95 poäng.
Pris 519 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Rivetto Dal 1902
Ursprung
Barolo DOC
Druvor
100% nebbiolo
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
2017 Barolo Seralunga d’Alba är ännu mycket ung, men tydligt rödfruktig och intensivt kryddig doft med inslag av nypon, mogna körsbär, solmogna jordgubbar, vildhallon, lakrits och viol. I smaken har vinet en komplex och intensiv arombild med den rödkryddia tonen som genomgående nerv. Tanninerna är finstämda och greppiga, syran frisk och balansen är i topp. En mycket lång eftersmak.
Passar till
Det här är ett ypperligt matvin som gör sig allra bäst till smakrika rätter av ljust kött, ricottapasta, lagrade hårdostar och tillagad svamp.
Lagringspotential
Från nu till 2037
Mer information
Om produkten
Få vinmakare är så ihärdiga och dedikerade sitt arbete som Enrico Rivetto i Serralunga d’Alba, Piemonte. Och hans hårda arbete har gett resultat – 2019 fick han sitt efterlängtade och välförtjänta biodynamiska Demeter-certifikat, som första (och hittills enda) Barolo-producent någonsin. År 1999 var Enrico själv gammal nog att börja jobba på familjegården och med sig hade han sin vision om ett hållbart vinmakande och ett fullkomligt kretslopp. När han tog över helt 2005 var drömbilden om ett ekologiskt jordbruk klar, och år 2009 togs de första stegen mot ekologisk odling. 2013 kom den ekologiska certifieringen och nästa steg var biodynamiken, vars läror var fullt införlivade 2015 för att slutligen certifieras 2019. Under de över 20 år som Enrico skött om Tenuta Lirano har han med en manisk envishet och kärleksfull besatthet undan för undan förvandlat familjegården till en polykulturell oas. I sin strävan att komma bort från monokultur har Enrico gjort om flera av de gamla vingårdarna till växtplatser för hundratals träd, buskar, sädesslag, klöverarter, örter och blommor. På gården finns växthus, en grönsaksträdgård, uppsamlingsplatser för regnvatten och en kompost som förser vingårdarna med livskraftigt och naturligt gödningsmedel och som ingrediens till de biodynamiska preparat som görs på gården. Här frodas insekter, fjärilar och fåglar som åter letat sig tillbaka till ägorna i takt med att Enricos minutiösa arbete fortskridit. Enricos hårda arbete återspeglas i hans viner som har en sällsam livskraft och renhet i frukten. Hans personlighet – en vänlig och nyfiken rock’n’roll-aura med kompromisslös seriositet – syns i alla hans viner som samtliga har en genomgående särpräglad kryddighet och balans i frukten som är omöjlig att värja sig mot. Vinerna tar plats med sin välbalanserade och stringenta stil utan att för en enda sekund tappa elegans och typicitet.
Enrico Rivettos strålande kommun-Barolo 2017 Barolo Serralunga d’Alba kommer, som namnet antyder, från egna regionen Serralunga d’Alba (Serra, Manocino och San Bernardo) och består av 100% nebbiolodruvor som vuxit på kullar med östlig, sydöstlig och nordöstlig exponering, 340-420 meter över havsnivå. Jordmånen består här av kalkrika lerjodar med spår av kalcium, magnesium och järn. Druvor selekteras bort i tre omgångar över 45 dagar innan skörden för att möjliggöra skörd av enbart optimalt mogna druvor. Alla druvor skördas för hand, så sent på säsongen som möjligt. I vineriet avlägsnas stjälkar och kärnor. Pressning och maceration sker i rumstemperatur under två dagar för att därefter öka till 28-30° med full malolaktisk jäsning under resterande 20-25 dagar. Vinet lagras i stora slavonska ekfat (30 hl) i 30 månader och därefter i ytterligare 10 månader på flaska innan det släpps på marknaden. Enbart naturligt förekommande jäststammar används för att initiera jäsningen. Vinet klarifieras med hjälp av bentoitlera och är därmed godkänt för dig som är vegan.
Vinbanken, Elke Jung (2022-04-10): ”Läder, orangeröd färg. Mörkast av tre (vin 2,3 och4). En utsökt fin doft mejslar ut i detaljer som körsbärskärnor, fat med en hint av dammtorr keramik. Tajt. Smaken är fyllig. Tät, komplex med hög fruktsyra, bitiga tanniner, körsbärskärnor, läder, rosor, fat, hint av russin. Läcker längd med en smak som för mig är klassisk, spot on Barolo så som den ska vara.”
Wine Enthusiast: 95 poäng ”Aromas of underbrush, blue flowers and wild berries form the nose along with a whiff of pipe tobacco. Made with organically grown grapes, the savory, elegantly structured palate delivers raspberry compote, juicy Morello cherry, cinnamon and star anise before finishing on an earthy hint of game. Firm, refined tannins provide support. This will hit its ideal drinking window soon but will still offer great midterm aging potential.”
The Wine Advocate: “Enrico Rivetto is one of the friendliest and most gregarious winemakers in Langa. His estate enjoys commanding views over the Serralunga d’Alba castle. His estate is certified biodynamic (with Demeter) since 2019 and organic since 2017.”
James Suckling: 93 poäng ”A subtle but nicely perfumed nose with raspberry and mineral notes and a fresh bead of rose water underneath. Lots of fresh fruit persists on the palate, riding fine, lightly firm tannins through to a long, balanced finish with minimal chew. From organically grown grapes. Nicely done. Drink in 2023 and onwards.”