Rött vin

2017 Beblenheim Riesling, Domaine Trapet

nr 5041901

Från biodynamiska Bourgognegiganten Trapet kommer här äntligen nya årgången från familjens vingårdar i Alsace. En mycket högklasig Alsace-riesling som klarar av att lagras i minst fem år. Perfekt till sushi och asiatisk mat. Säljs i kolli om 3 flaskor.

Pris 199 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 3 flaskor
Lagerstatus Tillfälligt slut

Beskrivning

Producent
Domaine Trapet

Ursprung
Alsace Grand AOC

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
12.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Frisk doft med toner av grillad citron, färsk mandarin, gula plommon, örter, honung, petroleum och stenmineral. Smaken är frisk och krispig och ett uns av restsötma balanserar vinet. Kroppen har en fin rondör som med sitt slanka, silkeslena anslag mynnar ut i en fruktig och kryddig eftersmak.

Passar till
Passar utmärkt till sushi, grillad fisk, hummer, räkor, anklever, asiatisk mat eller smakrika ostar. Eller varför inte gå i Alsacianska fotspår och dricka det till en värmande choucroute garnie?

Lagringspotential
Från nu till 2029

Mer information
Serveras vid 10°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Om produkten

Familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i Bourgogne i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Att en Bourgogneproducent också gör vin i Alsace hör inte till vanligheterna, men i Trapets fall är kopplingen tydlig. Jean-Louis hustru Andrée har nämligen sitt ursprung i just Alsace där hon var den enda barnet i familjen. Hennes kärlek till sitt ursprung gjorde att familjen Trapet utan att tveka tog över dessa ägor från Andrées föräldrar och lät en av sina söner ta över rodret. Känslan för familjeplikt växte sig snart till en passion som yttrar sig i viner med superb renhet i frukten, hög densitet och balans som mynnar ut i delikata runda viner. Man är medlemmar i Renaissance des Appellations som grundades av Nicolas Joly. Det är en grupp för vinmakare som hängivit sig åt att skapa viner med stor ursprungstypicitet och hög kvalitet enligt strikta organiska/biodynamiska tillvägagångssätt såväl i vingården som i vineriet.

Här producerar familjen vinerna Schoenenourg Riesling Grand Cru, Schlossberg Riesling Grand Cru, Sporen Riesling Grand Cru, Sporen Gewürztraminer Grand Cru, Sonnenglanz Pinot Gris Grand Cru, Sonnenglanz Gewürztraminer Grand Cru, Beblenheim Riesling, Beblenheim Gewürztraminer, Riquewihr Riesling, Riquewihr Gewürztraminer, Ox Auxerrois, Ambre Gewürztraminer Macere, Chapelle 1441 och Crémant d’Alsace.

2017 Beblenheim Riesling är ett vin från en mycket bra årgång som trots en extremt kall vinter gav viner av fantastisk kvalitet. Wine-Searcher rapporterar: “The 2017 vintage in Alsace was extremely good despite severe frost damage” och går vidare med att säga att trots att många odlare förlorade så mycket som 80% av skörden så är resultatet från årgången ett av det bästa på många år. Som alla viner från Domaine Trapet har den eleganta mineraltoner, energi och balans. Trapets ägor i vingården Beblenheim är en hektar stor och årligen produceras endast 5000 flaskor av detta vin. Andrée Trapets farföräldrar planterade vingården där jordmånen är mycket kalkrik och ger upphov till långlivade viner som i sin ungdom visar upp angenäma florala och citrusdominerade toner som trots att vinet är torrt ger känslan av en angenäm fruktsötma som gör vinet mycket användbart vid kombinationen av mat- och vin. Andrée själv rekommenderar Coq au Riesling.