Vitt vin

2017 Bouzeron Les Bouillottes, Domaine Guy Amiot

nr 5223301

Från byn Bouzeron kommer de enda burgundiska vinerna på druvan aligoté som inte har detta utskrivet på etiketten. Här i version av den fantastiske producenten guy Amiot och det exceptionellt bra vitvinsåret 2017.

Pris 189 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Domaine Guy Amiot

Ursprung
Chassange-Montrachet Premier Cru AOC

Druvor
100% aligoté

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Nyanserat och smakrikt vin med inslag av mogen citron, stenfrukt, vinbär, och mineraler. Intensivt och långt avslut med elegans, härligt stram med klingande fokuserad syra.

Passar till
Fisk och skaldjursrätter, gärna stekt eller grillat med nypressad citrus.

Lagringspotential
Från nu till 2027

Mer information
Kyl ner vinet till 8 grader och lufta i karaff 30 minuter före servering.

Om produkten

År 1920 förälskade sig parisarna Arsène och Flavie Amiot i de burgundiska kullarna kring byn Chassagne-Montrachet och bestämde sig för att köpa hus och land. Det skulle med tiden visa sig bli ett lyckat köp som hans arvingar är mycket tacksamma för än idag. Arsène och Flavie kom år 1920 över ett par Premier Cru-lägen i Chassagne-Montrachet, bland annat Les Vergers och Caillerets men också, kanske framförallt, en liten del av den världsberömda vingården Le Montrachet. Detta utgör basen till familjens historia som vinmakare. Arsène och Flavie skaffade sig så småningom en vinkällare i Paris där de sålde och levererade viner till de prominenta hemmen och skaffade sig en stor kundbas. Under 1930- och 1940-talet hade familjen, tack vare deras ihärdighet, möjlighet att köpa ytterligare ett par premier cru-lägen och egendomen växte sakta men säkert. År 1985 tog Guy Amiot vid som vinmakare och det var också han som har gett namn åt domänen som den ser ut nu. Idag är det Guys söner Thierry (vinmakare) och Fabrice (marknadsansvarig) som är huvudpersonerna bakom vinet. Den 12,5 ha stora egendomen producerar strålande viner med fokus på olika vingårdslägen i Chassagne-Montrachet, en appellation som ger eleganta, fruktiga och mineraldrivna viner.

Druvorna till 2017 Bouzeron Les Bouillottes kommer från den 0,54 hektar stora vingården Les Bouillottes i byn Bouzeron. Jordmånen är lerjord med kalksten. Efter pressning av druvorna så jäser man musten i 1/3 ekfat och 2/3 ståltank för att behålla fräschör. Sedan ligger vinet på jästfällningen samtidigt som vinet genomgår en naturlig malolaktisk jäsning. Efter ungefär tolv månader buteljeras vinet, som får ligger ytterligare sex månader innan det släpps på marknaden.

Priserna för Bourgognes eftertraktade viner har på senare år skjutit i höjden och det är inte enbart till följd av årliga höjningar som sker naturligt för regioner med hög efterfrågan – i Bourgognes fall har det de senaste årgångarna också berott på en drastiskt minskad tillgänglighet. Årgångarna 2012–2014 upplevde tre år i rad med förödande skador till följd av hagel för att därefter bli hårt ansatt av frost under mognadssäsongen 2016. Årgång 2017 var det första året på länge som skördenivåerna var tillbaka på normal nivå. Årgångens druvor var inte bara av generös mängd – de var även av ypperlig kvalitet, särskilt bland de gröna druvorna. Såväl de röda som gröna druvorna som nådde vinerierna var friska och fria från röta. De vita vinerna som producerades under året har en genomgående hög kvalitet och är läckra i stilen. De når kanske inte riktigt upp till 2014 års knivskarpa finess men har många liknande egenskaper. Stilmässigt påminner de om 2007 och 2011 (två andra tidiga skördar) men är mycket mer intressanta och konsekventa än de båda. Bland vinmakare i Bourgogne säger man att “den som inte är nöjd med sina viner år 2017 bör fundera på att byta jobb”. Det säger en del om kvaliteten på årgången. Skörden var något lägre bland gröna än röda druvor till följd av en del problem med frost i Chablis och Côte de Beaune. Med några få undantag är årets viner perfekt balanserade viner med optimal mognad. Vinerna spås bli tillgängliga relativt tidigt men ändå ha de fundamentala strukturerna för att kunna lagras under lång tid framöver. Få viner visar upp en slutenhet som kräver åratal i källaren innan konsumtion utan kan redan i närtid njutas med behag.