Rött vin

2017 Brunello di Montalcino, Ciacci Piccolomini

nr 9567301

2017 Brunello di Montalcino som förärats med hela 93 poäng från såväl The Wine Advociate som James Suckling är äntligen här! En stiltypisk och stor Brunello från en årgång som verkligen gav Piccolomini chansen att skina med sin skicklighet.

Pris 409 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent
Ciacci Piccolomini

Ursprung
Brunello di Montalcino DOCG

Druvor
100% sangiovese

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Stor och inbjudande doft av tobak, mogna körsbär, varma hallon, torkad frukt, salvia, lakrits, ceder, kanel och vanilj. Välbalanserad och fyllig smak med både färsk och torkad frukt, mjuka men tydliga tanniner och härlig syra. Lång eftersmak.

Passar till
Fantastiskt gott till grillat lamm och mustiga köttgrytor eller viltkött med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information

Om produkten

Paolo Bianchini och hans familj ärvde det mäktiga 1600-talsslott i Castelnuovo d’Abate i Montalcino år 1985. De bedriver idag vinproduktion, olivodling, biodling och bränner lite grappa. De gör Brunello av absolut toppklass och har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino, vilket bland annat innebär tillgängligare och tydligare frukt. Vinet består av 100 procent sangiovese (vars klon i Montalcino går under namnet brunello). Druvorna kommer från en 8 hektar står vingård, belägen på en höjd av ungefär 240-360 meter över havet och selekteras mycket noggrant vid skörd. Vinet jäser i temperaturreglerade tankar av rostfritt stål och cement och lagras sedan i 24 månader på stora slovenska ekfat (20-85 hl) samt ytterligare åtta månader på flaska.

Robert Parker’s The Wine Advocate: 93 poäng: ”Generous, layered and rich, the Ciacci Piccolomini d’Aragona 2017 Brunello di Montalcino shows the generous fruit and deep layering that identifies this vintage. It also delivers a powerful 15% alcohol. This edition (with 69,000 bottles made) shows a bright note of sweet cherry that features strongly both on the bouquet and the palate. The wine shows lots of soft fruit with almond, spice and wild rose. From a hot and dry vintage, this Brunello is probably best suited to a near or medium-term drinking window.”

James Suckling: 93 poäng: ”Aromas of cedar, berry, mushroom and burnt orange follow through to a full body with medium, chewy tannins and a fluid, flavorful finish. Not overdone. Drink after 2023.”