Rött vin

2017 Châteauneuf-du-Pape, Domaine Roger Perrin

nr 7994201

Ny årgång av Châteauneuf-du-Pape från Roger Perrin signerade skickliga unge vinmakaren Xavier Rolin. Ledorden är nyfikenhet, kunskap och respekt för naturen.

Pris 319 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 4 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Domaine Roger Perrin

Ursprung
Châteauneuf-du-Pape AOC

Druvor
74% grenache, 16% syrah, 10% övriga Châteauneuf-du-Pape druvor

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en stor nyansrikedom och uttrycksfullhet med komplexa toner av solmogna röda och blå bär, björnbär, nymald svartpeppar, violer, franska örter, lakrits. Smaken är fyllig och samtliga komponenter är i god balans. Syran är frisk och tanninerna välmarkerade. Eftersmaken är frisk och rödfruktig.

Passar till
Mustiga grytor, gärna gjort på viltkött med rejäla mängder härliga franska örter. Eller varför inte till lammstek med ratatouille?

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Servera i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.

Om produkten

Domaine Roger Perrin håller till i hjärtat av Châteauneuf-du-Pape – Vaucluse – där man har odlat vin i närmare ett århundrade. Domänen, som vi känner till den idag, såg dagens ljus år 1968 när Roger Perrin tog över efter sin svärfar Paul Bravay. Roger satte genast igång att utveckla gården, bland annat genom att bygga en ny källare som stod färdig 1972 och det var också då han började buteljera vin under eget namn. Roger gick emellertid plötsligt bort år 1986 och då tog hustrun Yvette och sonen Luc över egendomen. Luc var då en ung man som nyligen avslutat studier i oenologi och arbetat en stund hos Château Boucastel (som trots det gemensamma efternamnet Perrin inte är släkt med ägarna till Boucastel). År 1999 renoverades källaren ytterligare med de senaste teknikerna inom vinframställning. De stora investeringar i såväl vineriet som i vingårdarna och höjde kvaliteten ytterligare vilket ledde till att vinerna snart blev mer och mer kända internationellt, och uppmärksammades av såväl Parker som Tanzer. Ödet ville dock annat än att låta Luc avsluta sitt livsverk – år 2010 dog han liksom sin far plötslig och lämnade efter sig ett stort tomrum. Den enda som kunde fylla dessa skor var Lucs syster Véronique Perrin-Rolin som under 20 år arbetat som vinmakarkonsult hos mer än 80 vinodlare i norra Rhônedalen. Hennes kunskap och känsla för smak ledde till vidare utveckling av gårdens viner. Två år efter att Véronique återvänt till familjegården anslöt sig också hennes son, Xavier Rolin efter att ha arbetat i Saint-Émilion, Beaujolais och norra Rhône. Idag fullföljer teamet med Véronique och Xavier i spetsen det arbete som inleddes av Roger och utvecklades av Luc Perrin. Ledorden är nyfikenhet, kunskap och respekt för naturen. Man erbjuder ett brett utbud av viner (i tre olika färger) som alla har stor finess och personlighet. Sedan 2010 används inga ogräs- eller bekämpningsmedel och mer än 50% av gården har konverterats till ekologisk odling – man är dock inte certifierade.

Perrins 2017 Châteauneuf-du-Pape är gjord på på fem olika druvor som alla handplockas. Roger Perrins blå druvor skördas vid optimal mognad och genomgår därefter noggrann selektering. De genomgår inledningsvis kallmaceration för att extrahera frukt och färg. Xavier har ett traditionellt tillvägagångssätt i sin vinmakning. Vare sig de blå druvorna jäser separat eller tillsammans sker det alltid i rostfria ståltankar. Andelen hela eller avstjälkade klasar beror på årgångens egenskaper. Macerationsperioden varierar mellan 10-20 dagar beroende på cuvée. Vinerna på Châteauneuf-nivå lagras i en kombination av foudres, emaljerade tankar och barriquer. Efter ca 1 år gör man sin assemblage och därefter lagras ca 20% av vinet i nya franska ekfat och resten i cementtankar. Det huvudsakliga målet är att respektera traditioner samtidigt som man lyfter det regionala områdets unika karaktär. Blenden varierar varje år med en dominans av grenache (70-75%) följt av 15-20% syrah. Resterande del av blendne utgörs av mourvèdre, cinsault, clairette, cunoise och vaccarèse.