Rött vin

2017 Chinon Les Charmes, Charles Joguet

nr 7681801

2017 Chinon Les Charmes kommer från en 6 hektar stor vingård med en snittålder på rankorna om 30-40 år . En ljuvlig cabernet franc när den är som allra bäst! Wine Spectator: 91 poäng

Pris 349 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Charles Joguet

Ursprung
Chinon AOC

Druvor
100% cabernet franc

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ung doft av jordgubbar, vildhallon och svarta vinbär, peppar, färska örter och stenig mineral. En komplex smak av svart och röda bär, örter, sten, peppar och kryddor. Strama men aptitliga tanniner och en lång eftersmak.

Passar till
Vildfågel som duva, vildand, fasan, lagrade hårdostar, grillat mörkt kött eller en fyllig Boeuf Bourgignon.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information

Om produkten

Domaine Charles Joguet i Chinon är en av de mest välrenommerade producenterna i Loiredalen. Grundades 1957 av Charles själv som då också hade påbörjat en bana som konstnär. Vinerna som görs här karaktäriseras av respektive vingårds terroir och man blandar inte druvor från olika gårdar. Med låga skördeuttag och en oerhört hög ambitionsnivå gör man mycket prisvärda viner oavsett kvalitetsnivå. De mest berömda vinerna är Clos du Chene Vert och Clos de La Dioterie, men man gör även ett antal andra viner i lägre prisklasser, varav en vit chenin blanc. Charles Joguet har dragit sig tillbaka från den operativa skötseln av domainen och ägnar numera större delen av sin tid till sin konst. Nu sköts vingården av de starka personligheterna Jacques Genet, hans dotter Anne-Charlotte Genet och Kevin Fontaine. Man arbetar biodynamiskt och med hänsyn till årstidernas rytm och det naturliga kretsloppet, med stor respekt för natur och tradition.

2017 Chinon Les Charmes kommer från en 6 hektar stor vingård med en snittålder på rankorna om 30-40 år . Jordmånen är kalkrika lerjordar och vingården har en nordlig solexponering. Druvorna till just detta vin kommer från de bästa lägena i vingården. Druvorna som når vineriet avstjälkas och genomgår därefter kallmaceration. Den efterföljande jäsningen sker i 60-hektoliters ekfat och fatlagringen äger rum i 4-5 år gamla ekfat (med full malolaktisk jäsning) i sju månader.

Wine Spectator: 91 poäng “Full of energy, with vibrant acidity and slight grip from the tannins. The core features charming notes of damson plum, blueberry and violet, with hints of tar. Floral details emerge on the finish.”