Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2018 Gevrey-Chambertin, Jean-Claude Boisset
nr 7387301Gevrey-Chambertin från storartade årgången 2018 släpps i väldigt limiterad utgåva av ungefär 3000 flaskor per årgång. Utvald till ”det bästa flaskan till höstens alla tillfällen” i SvD Perfect Guide (12/11 – 2021)
Pris 699 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Jean-Claude Boisset
Ursprung
Gevrey-Chambertin AOC
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
13.5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Fruktig smak och doft med inslag av fat och fatkryddor, björnbär, mörka körsbär, mogna jordgubbar, örter, nougat och en liten rökig karaktär. Välbalanserad och smakrik med grepp i avslutet och lång klingande eftersmak.
Passar till
Bra till fågel, kraftiga fiskrätter. Tankarna går mot steak tartar eller varför inte helstekt kyckling?
Lagringspotential
Från nu till 2032
Mer information
Servera vid 16 grader i glas med stor kupa.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Om produkten
Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget. Boisset – som idag drivs av Jean-Claudes barn – har långsamt byggt upp sin portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Målet är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinernas är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
2018 Gevrey-Chambertin släpps årligen i endast 3000 buteljer. Staden Gevrey-Chambertin är en stor stad belägen i norra Côte de Nuits. Det är också en av de största kommunappellationerna i Bourgogne med sina 330 hektar. Druvorna är planterade på mellan 240 och 280 meter och den kalkrika jordmånen består av stora proportioner märgel. Druvorna till detta vin kommer från flera vingårdar i norra delarna av kommunen (parcellerna Billard on Brochon och Aux Echezeaux) med 40 år gamla rankor. Man använder inga gödningsmedel och nyttjar miljövänliga skadedjursbekämpningsmetoder. Skörden inleddes den 13 september 2017 då de handskördade druvorna fraktades i 20-kilos korgar till vineriet. Första selekteringen skedde redan i vingårdarna men en andra selektering genomfördes också vid sorteringsbord i vineriet. 50% av druvorna avstjälkades (men krossades inte) och fördes med hjälp av gravitation till jästankar. De resterande 50 procenten macererades som hela klasar i 22 dagar (varav 7 dagars kallmaceration). Man använde endast egna jäststammar och tillsatte inga tillsatser (varken enzymer, tanniner eller sulfit). I lagringskällaren spenderar vinet 16 månader på sin jästfällning på 40% ny fransk ek som rostats på låg temperatur för att enbart ge en liten smakpåverkan på vinet. Vinet buteljerades i mars 2019.
Gevrey-Chambertin består av 315 hektar village-vin, 84 hektar 1er cru och 55 hektar grand cru. Namnet Gevrey kommer troligtvis från det romerska namnet Gibracois. Det är en av Bourgognes allra äldsta vingårdslägen och nämns redan på 500-talet (27 rader rankor som dateras tillbaka till 100-talet har nyligen hittats i utgrävningar). Gevrey-en-Montagne var också den första by att ta sitt namn efter områdets mest kända läge; Chambertin, och blev således Gevrey-Chambertin. Områdets viner är mörka och extraherade med fatkaraktär och vinmakarna i Gevrey är nästan alltid de som skördar sist. Viner från Gevrey-Chambertin skiljer sig dock åt i stil beroende på vingårdsläge och vinmakarpraxis, men man själva menar att Gevreys kraftfullare röda viner passar på hösten och vintern tillskillnad från exempelvis Chambolle som bör drickas på vår och sommar.