Rött vin

2018 Gevrey-Chambertin, Jean-Claude Boisset

nr 7387301

Gevrey-Chambertin från storartade årgången 2018 släpps i väldigt limiterad utgåva av ungefär 3000 flaskor per årgång. Utvald till ”det bästa flaskan till höstens alla tillfällen” i SvD Perfect Guide (12/11 – 2021)

Pris 699 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut

Beskrivning

Producent
Jean-Claude Boisset

Ursprung
Gevrey-Chambertin AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Fruktig smak och doft med inslag av fat och fatkryddor, björnbär, mörka körsbär, mogna jordgubbar, örter, nougat och en liten rökig karaktär. Välbalanserad och smakrik med grepp i avslutet och lång klingande eftersmak.

Passar till
Bra till fågel, kraftiga fiskrätter. Tankarna går mot steak tartar eller varför inte helstekt kyckling?

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information
Servera vid 16 grader i glas med stor kupa.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Négocianthuset Jean-Claude Boisset bär sitt namn efter mannen med samma namn – en imponerande personlighet som gjort mycket för hela Frankrikes vinnäring. Monsiuer Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet när han började köpa och sälja viner. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen var det emellertid allt annat än en självklarhet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i ett gammal nunneklostret där 100 Ursuliner-systrar levde och verkade fram till franska revolutionen. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.

Gamle monsieur Jean-Claude, som är fortfarande på plats på kontoret varje dag, har till stora delar efterträtts av sina barn Natalie och Jean-Charles. Och det var just sonen och dottern som i början av 2000-talet bestämde sig för att starta ett litet, mer småskaligt, projekt vars vineri skulle byggas upp i det gamla nunneklostret. Namnet på detta nya projekt blev en hyllning till fadern; vinhuset Jean-Claude Boisset var fött. Syftet var redan från början tydligt; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen, men det var egentligen först när Grégory Patriat kom in i bilden år 2002 som man verkligen hamnade på kartan. Grégory, som då var 27 år gammal och arbetade som vineyard manager på mytomspunna Domaine Leroy, har berättat att Jean-Charles en dag ringde upp honom och berättade att han letade efter en ung, hungrig vinmakare som skulle få carte blanche att driva projektet. Grégory var snabb att hoppa på, och har under de över 20 år som gått sedan dess har han med sin enorma kunskap, ödmjukhet, fingertopsskänsla och dedikation skapat ett av de finaste små négocianthusen där ledorden man lever efter är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

2018 Gevrey-Chambertin släpps årligen i endast 3000 buteljer. Staden Gevrey-Chambertin är en stor stad belägen i norra Côte de Nuits. Det är också en av de största kommunappellationerna i Bourgogne med sina 330 hektar. Druvorna är planterade på mellan 240 och 280 meter och den kalkrika jordmånen består av stora proportioner märgel. Druvorna till detta vin kommer från flera vingårdar i norra delarna av kommunen (parcellerna Billard on Brochon och Aux Echezeaux) med 40 år gamla rankor. Man använder inga gödningsmedel och nyttjar miljövänliga skadedjursbekämpningsmetoder. Skörden inleddes den 13 september 2017 då de handskördade druvorna fraktades i 20-kilos korgar till vineriet. Första selekteringen skedde redan i vingårdarna men en andra selektering genomfördes också vid sorteringsbord i vineriet. 50% av druvorna avstjälkades (men krossades inte) och fördes med hjälp av gravitation till jästankar. De resterande 50 procenten macererades som hela klasar i 22 dagar (varav 7 dagars kallmaceration). Man använde endast egna jäststammar och tillsatte inga tillsatser (varken enzymer, tanniner eller sulfit). I lagringskällaren spenderar vinet 16 månader på sin jästfällning på 40% ny fransk ek som rostats på låg temperatur för att enbart ge en liten smakpåverkan på vinet. Vinet buteljerades i mars 2019.

Gevrey-Chambertin består av 315 hektar village-vin, 84 hektar 1er cru och 55 hektar grand cru. Namnet Gevrey kommer troligtvis från det romerska namnet Gibracois. Det är en av Bourgognes allra äldsta vingårdslägen och nämns redan på 500-talet (27 rader rankor som dateras tillbaka till 100-talet har nyligen hittats i utgrävningar). Gevrey-en-Montagne var också den första by att ta sitt namn efter områdets mest kända läge; Chambertin, och blev således Gevrey-Chambertin. Områdets viner är mörka och extraherade med fatkaraktär och vinmakarna i Gevrey är nästan alltid de som skördar sist. Viner från Gevrey-Chambertin skiljer sig dock åt i stil beroende på vingårdsläge och vinmakarpraxis, men man själva menar att Gevreys kraftfullare röda viner passar på hösten och vintern tillskillnad från exempelvis Chambolle som bör drickas på vår och sommar.