Rött vin

2017 Lion’s Tooth of McLaren Vale Shiraz Riesling, Dandelion Vineyards

nr 7456401

2017 Lions Tooth Shiraz Riesling är en sval och modern australiensisk take på norra Rhône som verkligen imponerade på vårt vinteam – ett vin som måste testas!

Pris 169 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 3 flaskor
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Dandelion Vineyards

Ursprung
Barossa

Druvor
95% shiraz, 5% riesling

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en koncentrerad och fruktig med inslag av björnbär, charkuterier, svartpeppar, blommor, plommon, choklad och fat. Smaken är sval och för tankarna till norra Rhône med en god balans mellan syra och kropp. Eftersmaken är lång och druvtypisk med en tilltalande pepprighet.

Passar till
En god följeslagare till grillat – såväl köttbiten som fina hantverkskorven. Passar även väl till hemgjord pizza.

Lagringspotential
Från nu till 2023

Mer information

Om produkten

Australiska Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks. Efter det har priserna haglat över dem; deras 2018 Lions Roar of the Barossa förärades med höga 95 poäng av James Halliday och  2021 utsågs de till ”Winery of the Year” av Winemaker Challenge International Wine Competition, för att nämna några. Senaste utmärkelsen var prestigefyllda ”New World Producer of the Year 2020”. Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin. Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.

Lions Tooth: När teamet provade detta vin första gången var den spontana reaktionen “men wow, vad häftigt!”. Smakprofilen påminde nämligen mycket om en finessrik klassisk blend från Norra Rhône i typisk svalklimatsstil! För den som inte är bevandrad med Rhônes traditioner kan det tyckas som en märklig blend med 95 % shiraz (eller syrah som den heter i Rhône) och 5% riesling som ju är en vit druva, men i just norra Rhône är det mycket vanligt att vinmakarna blendar i en liten procentuell andel vita druvor (i Rhône använder man sig av viognier). Detta gör man för att ge vinet en tilltalande fräschör. Elena på Dandelion har här valt att göra samma sak fast med druvan riesling. Shirazdruvorna jäser i hela klasar med stjälkar i öppna jäskar tillsammans med rieslingdruvorna. Vinet lagras därefter i 18 månader på gamla franska ekfat och buteljeras därefter utan filtrering eller klarning). I vårt tycke lyckas hon exceptionellt väl och vi är inte ensamma – vinet har vunnit flera fina utmärkelser:

– McLaren Vale Wine Show 2019 – Trophy Best Shiraz Predominant Blend
– Winemaker Challenge International Wine Competition (USA) 2020 – Platinum, 94 Points
– Critics International Wine Challenge (USA) 2019 – Gold Medal, 93 Points
– China Wine & Spirits Awards 2019 – Gold Medal
– New Zealand International Wine Show 2019– Gold Medal
– San Francisco International Wine Comp 2019 – Gold Medal, 93 Points
– Woman Wine & Spirit Awards UK 2020 – Gold Medal
– Sydney International Wine Competition 2019 – TOP 100