Rött vin

2017 Maboroshi Vineyard Pinot noir, DeLoach Vineyards

nr 5105201

Tryffelsvinet presenterar stolt Burgundiska familjen Boissets amerikanska projekt – DeLoach Vineyards – och deras exceptionella single vineyard Maboroshi från årgång

Pris 419 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
Lanseringsdatum01/11/2022

Beskrivning

Producent
DeLoach Vineyards

Ursprung
Russian River Valley

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är fruktig och komplex med såväl kryddiga, fruktiga och florala inslag. Bland den ofantliga mängd aromer hittar vi bland annat lavendel, viol, björnbär, körsbär, plommon, nejlika, kanel och tobak. Smaken är fyllig och sammetslen med syra som lyfter erfarenheten till nya höjder. Eftersmaken är lång och komplex med en härlig balans av frukt och kryddor.

Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Om produkten

Historia
DeLoach Vineyards grundades år 1975 av Cecil och Christine DeLoach ihop med Berle Beliz och Jack Fleming. Dom tillhörde den första vågen av kvalitetsmedvetna producenter som tog sig tillbaks till Russian River Valley efter den amerikanska förbudstiden som pågick 1920 till 1933. Det första kommersiella vin som DeLoach producerade gjordes samma år som egendomen grundades och bestod av old vine zinfandel från Barbieri Ranch som vinifierades in en industrilokal som hyrdes provisoriskt tills dess att deras första vineri stod klart år 1979 – samma år som man började producera viner på Chardonnay och pinot noir.

År 2003 köptes DeLoach Vineyards upp av den franska vinfamiljen Boisset som deras första stora projekt utanför hemlandet. Med sig tog man två generationer av burgundisk vinmakningskunskap och i förarsätet för detta amerikanska äventyr hittar vi Jean-Claude Boissets karismatiske son Jean-Charles Boisset som sedan väldigt unga dagar närt en dröm om att etablera sig i USA.  Drömmen gick i uppfyllelse och Jean-Charles Boisset har sedan 90-talet vart bosatt i USA och beskriver Sonoma som det nästa Côte d’Or. Det arbetet man utför och de viner man producerar på DeLoach Vineyards ser han som en hyllning till sitt kära hemområde: Bourgogne.

Vingårdar
Russian River Valley har huserat vinodling sedan innan den Amerikanska förbudstiden. Redan på tidigt 1800-talet beboddes området av immigranter från medelhavsområdet som huvudsakligen odlade druvor för eget bruk. Men vid början av 1900-talet uppskattar man att det fanns ett hundratal kommersiella vinerier i området. Efter förbudstiden, då i stort sett all odling kom att läggas ner, så låg området i stort sett övergivet fram tills 1970-talet då kvalitetsorienterade vinodlare kom att återetablera vinnäringen i området.

På DeLoach Vineyards arbetar man efter strikta ekologiska och biodynamiska regler och Jean-Charles Boisset citerar ett ursprungsamerikanskt ordspråk för att beskriva sin filosofi – ”Vi ärver inte landet från våra förfäder, vi lånar det av våra barn.” Detta bevisades när han direkt efter skörden 2004 påbörjade ett enormt arbete med att återuppliva egendomens vingårdar (bland annat genom att plantera täckgrödor och låta dom vila innan omplantering). År 2008 blev man CCOF-certifierad (California Certified Organic Farmers) och 2009 blev domänens egna vingårdar såväl som egendomens trädgård demeter-certifierade. Är du nyfiken på DeLoachs biodynamiska arbete så kan man läsa mer om detta här!

Upprotningen av de egna vingårdar påbörjade DeLoach Vineyards långvariga partnerskap med andra vinodlare i området – som delar deras passion för hållbarhet och ekologi – i syfte att fortsätta producera högkvalitativa viner. I portföljen har man utöver de viner som produceras på inköpt frukt ett antal enskilda vingårdar där de mest legendariska har vart planterade sedan 1800-talets början.

2017 Maboroshi Vineyard pinot noir produceras på 100% pinot noir från vingården Maboroshi i Sebastopol Hills. Vingården är en av de första att klarna upp efter morgondimman och njuter därför det bästa av två världar: den svalkande dimman som tillför fräschör och elegans, och den varma solen som garanterar fruktens mognad! som vinifieras i öppna träkarl med pigeage och sedan lagras i 10 månader på 35% nya franska ekfat.