Rött vin

2017 Opus One (magnum)

nr 9054206

Napa Valley-klassikern Opus One från storartade årgången 2017. Släpps i ytterst limiterad upplaga i Systembolagets webblansering 26 januari. 96 poäng decanter!

Pris 10199 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 0 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent 
Opus One

Ursprung 
Napa Valley

Druvor 
81% cabernet sauvignon, 8.5% petit verdot, 5% cabernet franc, 4.5% merlot and 1% malbec

Alkoholhalt 
14%

Flaskstorlek 
1500ml

Doft och smak  
Komplex och förförande parfym av röda och blå bär i form av björnbär, svart och röda vinbär och körsbärs uppstöttat av kryddiga och florala inslag i form av violer och exotiska kryddor och örter. Smaken är fyllig med aromer av frukt, flora och fat, sammanbundet med stor fräschör och lena, välsnidade tanniner som mynnar ut i en eftersmak som ter sig sakna ände.

Passar till 
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt. Gärna med fetare inslag såsom såser och gratänger.

Lagringspotential 
Från nu till 2045

Mer information 
Serveras vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Opus One grundades av överhuvudet av Château Mouton Rotschild – Baron Philippe Rotschild och Napa Valley-patriarken Robert Mondavi som efter nästan ett decennium av vänskap bestämde sig för att det var dags att starta vineri ihop. Den ursprungliga tanken bakom Opus One var att den skulle vara en selektion av de absolut bästa parcellerna från Robert Mondavi Winery. Opus One fick därmed fri tillgång att nyttja deras frukt, en överenskommelse som stod sig en god bit in på 2000-talet – så länge de inte tog mer än 50% av en specifik lott – detta i syfte att inte helt förskjuta kvalitéten från Mondavis egna viner över till Opus One. 1980 kom nyheterna att släppas till allmänheten och i nära anslutning till detta kom det första egna inköpet av vingårdar att finaliseras då man köpte 14 hektar vingårdar från Mondavis To Kaylon-vingård.

De tidigare årgångarna av Opus One producerade av Robert Mondavis son Tim Mondavi och Lucien Sionneau – vinmakare på Château Mouton-Rotschild. Denna kombination av Tims modernism och Luciens klassicism kom att bli definiera för den tidiga eran av Opus One fram tills dess att Sionneau gick i pension och ersattes av Patrick Léon som kom att göra vinet ihop med Tim fram tills 2000-talet. Först år 1991 flyttade Opus One ut från Robert Mondavi Winery till sitt eget nybyggda, nu legendariska, vineri i Oakville där de fortfarande huserar.

2005 såldes Mondavis del av egendomen till Constellation Brands och som en del i denna uppgörelse så övergick bestämmanderätten av egendomen till Rothschild-familjen som nu dikterar allt från vinmakningen, till odling och marknadsföring.

2016 Opus One består av 81% cabernet sauvignon, 8.5% petit verdot, 5% cabernet franc, 4.5% merlot and 1% malbec. Varje vingård vinifieras individuellt i 50 stycken upphöjda fermenteringskärl och transporteras därefter via gravitation till källaren för lagring. Vinet spenderar sedan 18 månader i 100% nya franska ekfat.

James Suckling: 95 poäng ”Lots of currant and floral notes on the nose. Hints of mint and spice. Medium-to full-bodied, round and savory with creamy, juicy tannins. Hints of citrus underneath. Bright, fresh and delicious. Drink or hold.”

Wine Advocate (Lisa Perrotti-Brown): 95 poäng ”Opus One had picked 91% of their fruit before the fires started in 2017, and only two lots were eliminated from consideration. The 2017 Opus One, bottled in July 2019, is a blend of 81% Cabernet Sauvignon, 8.5% Petit Verdot, 5% Cabernet Franc, 4.5% Merlot and 1% Malbec. Medium to deep garnet-purple colored, it slowly grows on the nose, revealing compelling notes of baked black cherries, mulberries, black raspberries, warm cassis and blackberry pie with nuances of spice cake, yeast extract, tapenade, licorice and dusty soil with a waft of wild sage. Medium-bodied, the palate has a lively skip in its step, featuring bags of juicy raspberry and cassis-laced fruit and a refreshing line, supported by ripe, plush tannins, finishing long and graceful.”