Rött vin

2017 Radici Taurasi, Mastroberardino

nr 9444301

2017 Radici Taurasi är ett av Kampanien-giganten Mastroberardinos toppviner. Ett klassiskt koncentrerat och strukturerat vin, med lång lagringspotential. Vinous 94 poäng + Wine Spectator ”Top 100 wines 2022” plats 84. 

Pris 399 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Mastroberardino

Ursprung
Taurasi DOCG

Druvor
100% aglianico

Alkoholhalt
13.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En stor och komplex doft med toner av körsbär, charkuterier, choklad, tobak och örtkryddor. Smaken är kraftfull och komplex med en stadig dos tannin och rejäl syra: vinet har alla ingredienser för rejäl lagringsduglighet så den som har tålamod har mycket att vinna!

Passar till
Detta vin ska njutas till kraftfull mat som grytor, vilt, lamm. Gärna till grillat mörkt kött i olika former och slösa lite extra med svartpepparn.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information
Om vinet ska njutas ungt gynnas det stort av att få luftas en stund innan.

Om produkten

Banbrytande familjeegendom med lång historia – Mastroberardino är troligen ett av Italiens äldsta vinhus och ligger i Kampanien. Den ursprungliga källaren uppfördes av Piero Mastro di Berardino i början av 1700-talet i Irpinia och har varit i familjen Mastroberardinos ägo sedan dess. Idag drivs företaget dock av en annan Piero som tillhör den 10:e generationen. Mastroberardino är en tung spelare i södra Italien och har rykte om sig att hålla mycket hög kvalitet och ett stort engagemang för att bevara de gamla antika druvsorterna som är så specifika för området. Mastroberardino var länge ensamma om att fokusera på kvalitetsviner i området. Vineriet ligger kvar på samma plats som den ursprungliga källaren men har fått renoveras till följd av en jordbävning på 1980-talet som förstörde stora delar av den ursprungliga källaren. I Kampanien uppnår Mastroberardino ett svalare klimat genom att odla på högre höjder; vingårdarna ligger på mellan 350 och 550 metet över havet.

2017 Radici Taurasi görs – som traditionen bjuder – på den klassiskt sträva druvsorten aglianico. Druvorna till vinet kommer från den sydostligt exponerade vingården Montemarano med lerdominerad jordmån och den sydvästligt belägna Mirablla Eclano med sina väldränerade sandiga lerjordar. Rankorna växer på cirka 450 meters höjd, med en snittålder på 20 år.  Druvorna handskördades i slutet av oktober och början av november. Jäsningen ägde rum på rostfria ståltankar följt av en lång macerationstid. Därefter lagrades vinet i 24 månader på franska barriquer och slavonska ekliggare och slutligen ytterligare 24 månaders flasklagring.

Wine Spectator, top 100 wines of 2022: ”Plats 84. Reveals ripe fruit and medicinal herbs on the nose that continue on the palate, with crushed black raspberry and cassis, Earl Grey tea leaf and hints of mocha and tar-tinged smoke. Fresh and well-knit, with chalky, sculpted tannins and a finish that echoes the fruit, herb and mineral character.”

Vinous: 94 poäng ”The 2017 Taurasi Radici is a force to be reckoned with, as it bursts from the glass with masses of raspberries, currants and plums, complemented by an array of autumnal spices and crushed violets. Its textural depth and density is something to behold, silky, almost creamy, yet contrasted perfectly by a core of mineral–laced black fruits and brisk acids, as an air of inner rose and cloves forms toward the close. The 2017 is persistent and structured yet also unbelievably fresh, as fine tannins frame its smoky mineral tones, along with lasting hints of blackberry and olive. This is a gorgeous rendition of Radici that should provide readers with a slightly earlier drinking window than normally expected. That said, we are talking in terms of Taurasi here, and this wine has a very bright future ahead of it.”

James Suckling: 93 poäng ”Complex already on the nose with blue and black fruit, as well as notes of nori, goudrons and spices, such as cinnamon and mace. Full-bodied with intense, almost steely fruit and mineral flavors and firm, medium-grain tannins. The quality is evident here. It’s just a bit rough at the moment and needs a couple of years to calm down and expand in all directions. Try from 2023.”