Vitt vin

2017 The Grapesmith Mediterraneo, Simonsig Estate

nr 7876501

Mediterraneo ingår i The Grapesmith-serien som är Johan Malans eget specialprojekt. Endast ett fåtal fat släpps årligen av denna spännande cuvée bestående av en mix av flera olika gröna rhônedruvor. Tim Atkin: 92 poäng

Pris 189 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Simonsig Estate

Ursprung
Stellenbosch

Druvor
70% roussanne, 14% marsanne, 7% grenache blanc, 7% clairette blanche, 2% verdelho

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en parfymerad doft med toner av lime, citronverbena och kalklik mineralitet och blommig akacia. Smaken är komplex med en frisk syra som balanserar upp vinets rondör. Eftersmaken och lång och kryddig. Ett djupt intensivt vin och en stor upplevelse!

Passar till
Passar till kraftfulla rätter med fisk eller fågel

Lagringspotential
Från nu till 2027

Mer information

Om produkten

”Simonsig” är afrikaans för ”simons utsikt” och som namnet antyder ligger ägorna vid foten av Simonsberg. Namnet Simonsig är dock kanske främst förknippat med pionjärskap inom Sydafrikansk vinmakning. Familjen Malan kom till Sydafrika år 1688 då Jaques Malan klev av skeppet vid kapudden, men det skulle dröja fram till 1952 innan Frans Malan köpte Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och bidrog på många sätt till viktiga innovationer inom vinmakningen och vinnäringen i regionen som kom att sätta Sydafrika på vinkartan. Frans Malan grundade redan 1978 en förskola och en fotbollsplan till vingårdsarbetarnas barn för att barnen skulle kunna växa upp i trygghet. Han var också en av grundarna till Stellenbosch Wine Route som besöks av hundratusentals turister årligen. Idag drivs gården av Frans söner; Francois och Johan och deras barnbarn Francois-Jaques, Christelle och Michael

Mediterraneo ingår i The Grapesmith-serien som är Johan Malans eget specialprojekt. Namnet är en hyllning till medelhavsklimatet som råder i området kring Stellenbosch. Med sina milda, våta vintrar och långa torra somrar är det idealt för att odla vin, särskilt för sydfranska och spanska druvsorter. Detta vin är en hyllning till dessa druvor som verkligen kommer till sin rätt. Vinet är en spännande blend av ett stort antal druvsorter:

Roussanne 70%
Rhônedruvan roussanne mognar tidigt och 2017 var inget undantag. Druvorna skördades dem 28 februari från en höghöjdsvingård i ett svalt sydvästligt läge. Druvorna pressades i hela klasar under mycket varsam hantering för att bara få fram must med delikata smaker. Jäsningen initierades med naturliga jäststammar och vinet lagrades i 12 månader på 7-12 år gamla ekfat på sin jästfällning med regelbunden bâttonage, men utan malolaktisk jäsning.

Marsanne 14%
Druvornaskördades den 1 februari från en sval vingård med utsikt över Flase Bay. Druvorna jästes som hela klasar. Jäsningen initierades med hjälp av naturliga jäststammar och lagrades därefter i ekfat utan bâttonage och utan malolaktisk jäsning. Att druvorna skördades tidigt med hög bibehållen syra fungerade väl som en balans mot den mycket fylligare och fetare roussanne.

Clairette blanche 7%
Druvorna skördades den 22 februari och jästes som hela klasar. Jäsningen initierades med hjälp av naturliga jäststammar och lagrades därefter i 12 månader med regelbunden bâttonage för att få en rundare textur. Ett fat clairette användes i den slutgiltiga blenden för att bidra med finess och fräschör.

Grenache blanc 7%
Druvorna skördades den 3 mars och krossades innan en kort skalmaceration på 2 timmar. Vinet jästes med naturligt förekommande jäststammar på franska barriquer och spenderade 12 månader på fat.

Verdelho 2%
Druvorna skördades den 3 mars från den äldsta verdelhovingården i Sydafrika (7 rader rankor från Madeira som planterades av Frans Malan). Vinet är jäst på ekfat.

Vinifikation
Bleningprocessen inleddes genom att hitta den perfekta matchen mellan roussanne och marsanne och därefter addera den lite mer zestiga grenache blanc för att bidra med citrustoner. Clairette tillsattes för att ge vinet elegans och verdelho för att ge vinet sin slutliga balans.

Tim Atkin: 92 poäng