Rött vin

2017 Vinhas Velhas Baga – Luís Pato

nr 5182301

Ny bekantskap i Vinklubben – från Portugal kommer vårt senaste tillskott i vinklubben: legendaren och rebellen Luís Pato som i stort sett egenhändigt lyfte baga från okänd till välkänd. Just danna baga kommer från gamla rankor och är ett utsökt exempel på denna spännande druva! The Wine Advocate: 90 poäng

Pris 189 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillfälligt slut
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent 
Luís Pato

Ursprung
Bairrada DOC

Druvor
100% Baga

Alkoholhalt
12.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är utsökt parfymerad med toner av rosor, syrliga körsbär, skogshallon och örter. Kroppen är druvtypsikt lätt, men med en imponerande stor smakintensitet som ger vinet såväl komplexitet och personlighet. Tanninerna är elegant skulpterade, syran och frisk och det smakrika helhetsintrycket mynnar ut i en rödkryddig eftersmak med stor energi.

Passar till
Passar väl till kötträtter och fetare viltfågel, höstiga grytor och härliga ugnsstekar, gärna med fetare tillbehör som potatisgratäng. Eller varför inte till den helsvenska klassikern köttbullar och potatismos.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Servera i stora kupor vid 16-18 grader. Lufta med fördel en stund innan servering.

Om produkten

Luís Pato är den mest kända vinmakaren i regionen Beira Atlântico längs portugisiska atlantkusten. Detta epitet har han förtjänat genom att vara den vinmakare som moderniserade den då kämpande regionen Bairrada och nästan enhändigt fick den på fötter igen. Han skall dock inte ses som en modernist i bemärkelsen ”viner utan kontakt med traditionen” – hans viner har samtliga ett tydligt klassiskt stråk och han värnar envist för regionens egna druvsorter i allmänhet och baga i synnerhet. Om något är han en neotraditionalist.

Pato översätts till det portugisiska ordet för anka och dessa ankor dyker upp titt som tätt på Luís etiketter. Familjen Pato har gjort vin på Quinta do Ribeirinho sedan åtminstone 1700-talet. Det var emellertid först år 1970 som João Pato började buteljera vin från de egna vingårdarna och därmed blev en av de första vinodlarna i den nyskapade DO-regionen Bairrada. Det är från João som sonen – Luís Pato – ärvde sitt visionära synsätt och pionjäranda. Luís var från början en utbildad kemiingenjör som producerade sitt första vin, en ren baga av utsökt kvalitet, år 1980. Detta vin tingar idag höga priser hos vinsamlare. I samma stund som han tog över efter föräldrarna började han experimentera.

2017 Vinhas Velhas Baga görs på 100% baga som skördas i oktober när druvorna har uppnått optimal mognad. Druvorna kommer ifrån samma odlingar som producerar druvor till Patos mousserande viner, med den skillnaden att druvorna till de mousserande vinerna skördas långt tidigare.  Druvorna vinifieras i ståltankar varefter det lagras i 18 månader på äldre 650-liters ekfat.

The Wine Advocate: 90 poäng ”The 2017 Vinhas Velhas is a Baga aged for 18 months in used French oak. It comes in at 12.1% alcohol. Silky and yet somehow oddly rich at the outset for a low-alcohol Baga, this is lovely this year. It’s fresh, flavorful and exquisitely balanced. This never feels weighty in the mouth—it’s all about mid-palate finesse—but it never feels thin, either. Look up the words ”food wine” in a dictionary, and this might be an example of how that phrase is used. You can drink this all night. You won’t get tired, and you’ll miss it when it’s gone. It should also age pretty well, perhaps better than indicated, but it drinks great today for those who don’t want to wait.”