Vitt vin

2018 As 2 Ladeiras, Viña Somoza

nr 7995501

Viña Somoza är en del av det nya, heta Spanien och deras 2018 Somoza As 2 Ladeiras är deras 100% godello som verkligen visar upp varför detta är en region att räkna med!

Pris 219 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent 
Vina Somoza

Ursprung
Valdeorras DO

Druvor
100% godello

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Elegant och komplex doft med kryddiga toner av gul frukt, rostade nötter, orientaliska kryddor och en mineralisk sälta. Smaken är krämigt fyllig med stor balans och intensitet. Syran är pigg och frisk och eftersmaken lång och örtig.

Passar till
Detta är verkligen ett utsökt matvin som passar såväl till ostar (comté, munster, camambert) som grillad eller ugnsbakad vit fisk, grillade skaldjur, hummer, bläckfisk eller mustig skaldjurssoppa. Passar väl till såväl kyckling som vegetariska pajer.

Lagringspotential
Från nu till 2025

Mer information

Om produkten

Viña Somoza grundades så sent som 2001 av Victor Fernandez som är en av galjonsfigurerna i dagens avant garde-rörelse som verkligen satt Valdeorras på kartan. År 2015 anställde Victor den talangfulle Javier Garcia (tidigare på 4 Monos) för att ytterligare förbättra kvalitetsarbetet på gården. Javier, som har en examen i både vitikultur och vinmakning, har gett gården det uppsving som Victor eftersökte med sin vision om att alltid eftersträva transparens och fräschör i sina viner. Han trivs därför i det regniga och pastotrala Valdeorras med sin stora mängd och variation av jordmåner och mikroklimat. I vingårdarna har man anammat principet ”lutte raisonée” det vill säga ekologiska principer utan att ännu ha ett certifikat.

Druvorna till 2018 Somoza As 2 Ladeiras kommer från Viña Somozas bästa vingårdar, belägna på mellan 500 och 640 meters höjd. Rankornas snittålder är 35 år och är planterade på sluttningarna längs floderna Bibei och Xares i byarna Chandoiro, Outar do Pregos och Larouco. Här åtnjuter rankorna perfekt solexponering från söder, sydost och väster på en mängd jordmåner, bestående av bland annat gneiss och xabre (sand). Druvorna skördas i 15-kiloskorgar och kallmacereras i 24-48 timmar. Därefter pressas druvorna och den spontana jäsningen äger rum på franska ekfat och foudres (samtliga lägen vinifieras separat). Den efterföljande fatlagringen äger rum i åtta månader och därefter fyra månader på flaska.