Rött vin

2018 Barbera d’Alba Zio Nando, Rivetto Dal 1902

nr 5118201

Efter succén vid introduktionen ökar vi nu antalet viner från Rivetto – nyaste tillskottet är hans fantastiska och matvänliga 2018 Barbera d’Alba Zio Nando!

Pris 239 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Rivetto Dal 1902

Ursprung
Barbera d’Alba DOC

Druvor
100% barbera

Alkoholhalt
15,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Denna finstämda Barbera har en tilltalande rödkryddig doft med toner av mörka bär, stenmineral, sandelträ, tobaksblad, viol och svart te. Vinet har en ung och energisk energi med en frisk syra och greppiga och välsnidade tanniner. Vinets intensitet är potent och komplex som mynnar ut i en rödfruktigt kryddig eftersmak.

Passar till
Det här är ett ypperligt matvin som gör sig allra bäst till smakrika rätter av ljust kött, ricottapasta, lagrade hårdostar och tillagad svamp.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information

Om produkten

Få vinmakare är så ihärdiga och dedikerade sitt arbete som Enrico Rivetto i Serralunga d’Alba, Piemonte. Och hans hårda arbete har gett resultat – 2019 fick han sitt efterlängtade och välförtjänta biodynamiska Demeter-certifikat, som första (och hittills enda) Barolo-producent någonsin. År 1999 var Enrico själv gammal nog att börja jobba på familjegården och med sig hade han sin vision om ett hållbart vinmakande och ett fullkomligt kretslopp. När han tog över helt 2005 var drömbilden om ett ekologiskt jordbruk klar, och år 2009 togs de första stegen mot ekologisk odling. 2013 kom den ekologiska certifieringen och nästa steg var biodynamiken, vars läror var fullt införlivade 2015 för att slutligen certifieras 2019. Under de över 20 år som Enrico skött om Tenuta Lirano har han med en manisk envishet och kärleksfull besatthet undan för undan förvandlat familjegården till en polykulturell oas. I sin strävan att komma bort från monokultur har Enrico gjort om flera av de gamla vingårdarna till växtplatser för hundratals träd, buskar, sädesslag, klöverarter, örter och blommor. På gården finns växthus, en grönsaksträdgård, uppsamlingsplatser för regnvatten och en kompost som förser vingårdarna med livskraftigt och naturligt gödningsmedel och som ingrediens till de biodynamiska preparat som görs på gården. Här frodas insekter, fjärilar och fåglar som åter letat sig tillbaka till ägorna i takt med att Enricos minutiösa arbete fortskridit. Enricos hårda arbete återspeglas i hans viner som har en sällsam livskraft och renhet i frukten. Hans personlighet – en vänlig och nyfiken rock’n’roll-aura med kompromisslös seriositet – syns i alla hans viner som samtliga har en genomgående särpräglad kryddighet och balans i frukten som är omöjlig att värja sig mot. Vinerna tar plats med sin välbalanserade och stringenta stil utan att för en enda sekund tappa elegans och typicitet.

2018 Barbera d’Alba Zio Nando 
görs på 100% barbera från kommunen Sinio. Här växer rankorna på 365 meter över havet i västlig exponering på leriga sandjordar med inslag av kalk. Tack vare detta läge skapar vingården Zio Nando ett kraftfullt fruktigt vin med stor intensitet i kombination med en utsökt och knivskarp elegans. 30% av rankorna planterades redan 1944. Druvorna skördas för hand och de klasar som skall få ingå i vinet väljs ut i samband med att druvorna får färg. Druvorna som når vineriet genomgår avlägsnande av stjälkarna, pressning och därefter maceration i 8-10 dagar. Jäsningen startas med hjälp av naturlig jäst och jäser sedan vid 30 grader Celsius och genomgår full malolaktisk jäsning.  Vinet lagrades i 24 månader på franska ekfat och 12 månader på flaska. Vinet klarades med hjälp av bentonitlera och är därmed passande för dig som är vegan.