Rött vin

2018 Barolo, Azelia

nr 9396301

Från fantastiska Azelia kommer denna utsökta Barolo gjord på druvor från gamla rankor enligt klassisk piemontestisk vinmakartradition, signerad Luigi och Lorenzo Scavino.

Pris 419 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
I doften har vinet en komplext ultraelegant men samtidigt generös doft av röda bär, nypon, rosor, tryffel och söta kryddor. Smaken är fullständigt balanserad och definieras av sin finess, typicitet och komplexa parfym. Syran är mycket frisk och tanninerna är finkorigt välsnidade och definierade. Ett mästerverk i stilen Barolo Classico som verkligen imponerar!

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

Till skillnad från många andra vinnmakare i regionen har Luigi och Lorenzo särskilt utvalda vingårdslotter som alltid är avsedda för deras Barolo Classico. Druvorna till deras 2018 Barolo kommer – som alltid – från sju utvalda vingårdslägen. Merparten av druvorna kommer från deras topp cru Ceretta, men även en stor andel av druvor som också används i deras Riserva Bricco Voghera går i blenden. 30% av dessa cru-lägen ligger i Castiglione Falletto och 70% i Serralunga d’Alba (totalt 5,5 hektar). I Castiglione, där jorden är mer kalkhaltig och vit, får druvorna elegans och en aromatisk komplexitet medan den mer leriga jorden i Serralunga överför karaktär och kropp. Vinrankorna är i genomsnitt 50 år gamla och tas om hand genom ekologiska principer (vilket man gjort sedan start – även om Azelia inte är ekologiskt certifierade). Även i vineriet använder man sig av samma gamla metoder som de äldre generationerna med lång, varsam maceration (40-45 dagar), naturlig jäst och med efterföljande lagring på stora bottis i 24 månader.

Årgång 2018 definierades av två fenomomen: regn följt av värme. Årgången började med en lång och blöt vinter som tillhandahöll gott om vatten inför den stundande sommaren. Våren började blött vilket i sin tur resulterade i en del problem med röta i vingårdarna. Den varma och torra sommaren kom att följas upp med en sval september och majoriteten av skörden i Barolo skedde de första 3 veckorna i oktober.

James Suckling: 92 poäng ”Deep, spicy red-fruit character on the nose and palate. Medium-bodied and firm, so give it a couple of years to open up. There’s a lot under the surface. Try from 2024.”

Winetable (Pär Strömberg): ”Läcker parfym av rosor och pigga körsbär. Sötfuktig och koncentrerad av nypon, rosor, viol, körsbär och svartvinbär med välintegrerade fat med tuggiga tanniner. Energifylld syra i ett strukturellt vackert samspel med frukten i en fulländad balans. Torrt och stramt som sig bör i ung ålder vilket bara ger oss förväntan om mer.”

DinVinguide (Sofia Ander): ”Ännu en bättre Barolo som visar vad 2018 innebär. Frukt i form av körsbär, saftiga röda plommon, vilda rosor, en näve lingon och ett skimmer sprakande fräschör och ihållande tanningrepp. En modern stil som ändå håller sig till en del traditionella metoder.”

Vinbanken (Christian Stojkovic): ”Ung frisk och tillgänglig doft med mörka körsbär, tranbär, blommor, lagerblad och fat. Elegant välbalanserad smak med blodgrape, tallskog, finstämd vibrerande energi med ett körsbärssyrligt avslut. Trots ett knepigt år får Azelia till energirikt, bra och välgjort vin med den alltid lika närvarande hustypiska stilen av traditionell piemontenebbiolo med ett modernt stuk.”