Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2018 Barolo, Diego e Damiano Barale
nr 5685101Från välkända familjen Barale kommer Tryffelsvinets senaste tillskott från Piemonte – bröderna Diego och Damano Barale. Deras välgjorda viner är en imponerande uppvisning och deras kommun-Barolo från 2018 är inget undantag! WinesCritic.com (Raffaele Vecchione): 93 poäng
Pris 429 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Diego e Damiano Barale
Ursprung
Barolo DOCG
Druvor
100% nebbiolo
Alkoholhalt
14.5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Doften är är generös och elegant doft med ursprungstypiska toner av nypon, syrliga körsbär, rosor, kryddor, mint, lakrits och mineral. Stram men ändå inbjudande och fruktig smak av syrliga röda körsbär, nypon, tobak och tjära. Tilltalande eftersmak av röda bär och tjära. Vinet gör sig bäst om det luftas i karaff några timmar om du vill njuta av vinet idag. Vinet vinner på lagring.
Passar till
Vinets eleganta karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör. Fram med grädde, ost och tryffel! Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.
Lagringspotential
Från nu till 2032
Mer information
Om produkten
Efternamnet Barale är i Piemonte synonymt med viner av högsta kvalitet och som en av områdets mest uppburna familjer. Grenar av familjeträdet sträcker sig in i legendariska producenter såsom Barale-Rinaldi och Bartolo Mascarello – så att nykomlingarna, tillika bröderna, Diego och Damiano Barale har vinmakning i blodet är allt annat än en överdrift. Vinfirman Diego e Damiano Barale är förhållandevis ung – första vinet lanserades år 2012 – men deras familj har haft Piemonte som sitt hem sedan 1600-talet. Familjens vinhistoria började dock på 1800-talet när landägaren Francesco Barale började producera vin. Efter Francescos död lämnades företaget över till hans son Carlo – tillika Diego och Damianos gammelfarfar – som grundade företaget Barale-Rinaldi. Barale-Rinaldi togs i sin tur över av Carlos söner Giovanni och Giuseppe (brödernas farfar) som samtidigt döpte om egendomen till Barale Fratelli.
Efter Giovanni och Giuseppes död på 1980-talet var det dags för deras söner, kusinerna Sergio och Carlo Barale, att ta över. Carlo dog emellertid mycket ung, redan 1985, och Barale Fratelli drevs vidare av Sergio (som än idag driver vidare vineriet tillsammans med döttrarna Eleonora och Gloria). År 2012 var Carlos båda söner, Diego och Damiano gamla nog att ta över de delar av vingårdarna som blev deras arv i samband med faderns död. I samband med arvsövertagandet genomgick gården Aie Sottane en grundlig renovering och bröderna släppte sitt allra första vin; en 2010 Langhe Nebbiolo. Arbetsfördelningen bröderna emellan innebär att Diego sköter om vingårdarna medan Damiano är gårdens vinmakare. Sin korta bana till trots har de redan visat sig vara den mest spännande grenen i detta imponerande familjeträd. Londonbaserade Berry Bros & Rudd skriver om bröderna ”If the quality of their ’18 Barolo is anything to go by, they have already achieved the quality needed to become a household name”. Här har vi sannerligen ett namn värt att följa!
2018 Barolo produceras med frukt från vingårdarna Monrobiolo di Bussia, Cannubi och San Giovanni som handskördas i 20kg lådor och transporteras till vineriet där de jäses i temperaturkontrollerade ståltankar vid 25-28 grader celsius i 25 dagar med pigeage. Efter avslutad jäsning förs det färdiga vinet över till franska 500-litersfat där de lagras i 24 månader innan buteljering som sker utan klarning eller filtrering. Vinet lagras därefter ytterligare 12 månader på flaska innan det släpps på marknaden.
WinesCritic.com (Raffaele Vecchione): 93 poäng ”Estremamente floreale mostra note di petali di rosa, ibisco, magnolia, biancospino e gelsomino. Corpo pieno, tannini soffici di piacevole forma rotonda ed un finale onesto e genuino che fa della bevibilità la sua arma principale.” Svensk översättning: ”Extremt blommiga toner av rosenblad, hibiskus, magnolia, hagtorn och jasmin. Full kropp, mjuka tanniner med behaglig rondör, med en lång finish som gör sin omedelbara drickbarhet till sitt främsta vapen.”