Rött vin

2018 Barolo, Josetta Saffirio

nr 9111101

Ny årgång från en av vinklubbens mest älskade producenter – Josetta Saffirio och hennes 2018 Barolo. Detta är ett vin att lagra samt njuta av i minst ett decennium. DVPE 93++ poäng

Pris 319 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Josetta Saffirio

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo (klon: michet)

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
2018 Barolo har en kryddig och inbjudande doft av solmogna jordgubbar, körsbär, vildhallon, lakrits, rosor och mineral, med eleganta fattoner av kanel, vanilj och läder. Fruktig och elegant smak med en finstämd struktur i full balans mellan de tydliga tanninerna och den friska syran. Vinet har en frisk energi och går utmärkt att dricka redan nu men kommer att vinna på lagring.

Passar till
Ett kraftigt och smakrikt vin som detta kräver kött, gärna feta tillbehör eller ost. Vilt i olika former eller mörkt kött med krämig potatisgratäng passar utmärkt till. Gärna rätter med tryffel i.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information

Om produkten

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Josetta Saffirio med sina så karaktäristiska etiketter som pryds av vackra små tomtar. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommer att ta produktionen till ännu högre höjder.

Dina Viner Professional Edition 2022-27 Issue 437. 93 ++ poäng: ”Ett ungt, friskt vin med torr, ren, komplex frukt, härlig balans, läcker syra och inslag av körsbär, tranbär, granatäpple, te, blommor, mineraler och fat. Drick 22-33.”

Saffirio producerar modern Barolo. Druvorna handskördas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar i ca 30-32 grader. Skalmaceration sker under 10 dagar och efter den malolaktiska jäsningen tappas vinet i fransk barrique (delvis nya fat) där det får vila i 24 månader för att avslutas i cementtankar i ca 6 månader före buteljering. Saffirio håller ett lågt skördeuttag, 30-45 hl/ha för Barolo och ca 50-60 hl/ha för de övriga vinerna. Saffirios Barolo är tillgänglig att dricka redan som unga. Druvorna till det här vinet kommer från underappellationen Castelletto i Monforte d’Alba. Jordmånen här kallas för Elveziano och består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk – en perfekt grund för nebbiolodruvan.