Rött vin

2018 Barolo Margheria (magnum), Azelia

nr 9355806

Från den lilla årgången 2018 kommer denna briljanta Barolo från vingårdsläget Margheria i Serralunga d’Alba. Ett vin för den tålmodige, eller den som gillar strukturerad barolo! Släpps i Systembolagets webbsläpp den 13:e oktober som standardbutelj och magnum!

Pris 1650 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt
Lanseringsdatum13/10/2022

Beskrivning

Producent
Azelia

Ursprung
Barolo DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Mycket komplex och utvecklad doft av röda bär, nypon, lingon, söta kryddor, rosor och violer. Fatkaraktären är mycket välintegrerad och vinet kröns av en liten kryddighet. Det första man slås av är typiciteten – det här är en text book-Barolo, med sin friska syra och välmarkerade med mycket välsnidade tanniner. Vinet visar upp en imponerande balans och koncentration i frukten som har mycket att ge i from av vidare lagring. Eftersmaken fortsätter längt efter att vinet försvunnit och klingar ut i ett stort smakregister.

Passar till
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, risotto, mustiga grytor och charktallrik.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information

Om produkten

Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. som år 2020 firade 100 års vinmakning. Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder så används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.

Druvorna till 2017 Barolo Margheria kommer från vingården Margheria i Serralunga D’Alba där dom mera lerdominerade jordarna skapar viner som är något intensivare än resterande del av Barolo, Även i vineriet använder man sig av samma gamla metoder som de äldre generationerna med lång, varsam maceration (55-60dagar), naturlig jäst och med efterföljande lagring på stora bottis i 30månader.

Årgång 2018 definierades av två fenomomen: regn följt av värme. Årgången började med en lång och blöt vinter som tillhandahöll gott om vatten inför den stundande sommaren. Våren började blött vilket i sin tur resulterade i en del problem med röta i vingårdarna. Den varma och torra sommaren kom att följas upp med en sval september och majoriteten av skörden i Barolo skedde de första 3 veckorna i oktober.

Så här säger Antonio Galloni om Azelia: “Proprietor Luigi Scavino doesn’t get anywhere near the attention he deserves, but make no mistake about it, his top Barolos play in the same league with Piedmont’s elite bottlings. The Barolos see malolactic fermentation and aging in French oak barriques, although the Margheria is aged in medium-size French oak barrels.”