Rött vin

2018 Bonnes-Mares Grand Cru, Domaine Robert Groffier

nr 9545201

Mytiska Grand Crun Bonnes Mares ger bland Bourgognes djupaste, kraftfullaste vin som visar muskler, med extraordinär, djup frukt som garanterar ett långlivat vin.

Pris 4199 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Domaine Robert Groffier

Ursprung
Bonnes-Mares Grand Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Koncentrerad doft av stenmineral, viol, mörka bär, lavendel och kaprifol, kryddor, tobaksblad och svart te. En enastående koncentration i doften – koncentrerad och komplex med både elegans och kraft. Vidunderligt fokuserad och tät med omatchad nyansrikedom, men en struktur, balans och harmoni som man sällan träffar på. Vinet är ännu mycket ungt och behöver lagring för att nå sin fulla potential.

Passar till
Bra till fågel, kraftiga fiskrätter. Tankarna går mot steak tartar eller varför inte helstekt kyckling?

Lagringspotential
Från nu till 245

Mer information
Servera vid 16 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Familjens Groffiers ägor grundades redan på 1800-talet då Roberts farfar Frédéric Groffier och senare Frédérics son Jules (1898-1974) byggde upp egendomen som Robert sedemera kom att ärva år 1950. Det var emellertid först år 1972 som Domaine Robert Groffier som det ser ut idag, såg dagens ljus. Det var nämligen då Robert beslutade sig för att sluta sälja sina druvor till négocianter och istället börja buteljera sina egna viner på domänen. Idag – närmare 50 år senare – är Robert Groffiers viner några av Bourgognes allra mest eftertraktade flaskor, både bland sommelierer och vinsamlare världen över. Idag drivs egendomen, som är belägen i kommunen Chambolle-Musigny, av Roberts son Serge och sonson Nicolas.

Man håller till allra längs söder ut i Morey-St-Denis, men man anses snarare vara en Chambolle-Musigny-producent då man inte ägor några vingårdar i Morey-St-Denis. Domänen består av 8 ha vingårdar i Chambolle-Musigny och Gevrey-Chambertin. Samtliga viner är kraftfulla med djup färg, bra struktur och med, för pinot noir, rejält med tanniner. Bekämpningsmedel har varit förbjudna sedan 2005 och man använder sig av så få tillsatser i vingårdarna som möjligt – koppar och sulfit hålls till ett minimum.

I vineriet praktiserar man, som hos många andra riktiga topproducenter, mycket flexibla och metoder och arbetssätt får variera från en årgång till en annan, helt anpassat efter just den aktuella årgångens egenskaper och på detta sätt säkerställer man att varje enskild årgång blir just så bra som den bara kan. Ett exempel på hur årgången får diktera villkoren är huruvida man vinifierar med eller utan stjälkar. 2004 och 2007 använde man exempelvis 100% avstjälkade druvor medan 2005 bestod av 20% hela klasar. Endast den naturliga jästen som finns på skalen används under jäsningen – druvorna förs över till rostfria ståltankar och kyls ned till 10-12 grader under 4-5 dagar för att extrahera färg. Man gör korta och återkommande tillfällen av pigeage samtidigt som temperaturen höjs till 35 grader – detta lakar ur ännu mer färg ur skalen. Efter 17-20 dagars maceration har temperaturen sjunkit till 20-22 grader och de olika cuvéerna förs över till ekfat. Vinet racks endast en gång – ungefär ett år efter skörden. Vinet förs då över på tankar igen när det är dags att buteljera nästa års skörd så att enbart en årgång ligger på fat i taget. Således lagras vinerna i 12 månader på ek med efterföljande 3 månader på tank. Målet är att uppnå malolaktisk jäsning så sent i processen som möjligt. Vinet buteljeras utan klarning eller filtrering.

Domaine Robert Groffiers ägor i Bonnes Mares Grand Cru är 0,97 hektar. Hela vingården Les Bonnes Mares Grand Cru består av 15,06 hektar (varav 13,54 ligger i Chambolle-Musigny och 1,52 ligger i Morey-St-Denis). Man tror att namnet kommer från ”bonnes mères” – de goda mödrarna – alltså nunnorna från Nôtre de Tart alternativt från ordet ”marer” alltså att odla. Vissa hävdar att det är ett gammalt dialektalt ord för feer, det vill säga goda feer. Det är en svårodlad vingård med många ägare (23 st) och en komplex terroir. Till att börja med är det inte en klassisk chambolle-smak utan påminner mer om en Morey-St-Denis med sitt lite vildare uttryck. Smaken påminner mer om fruktkompott snarare än klassisk ren chambolle-frukt (som i exempelvis Amoureuses). Genom vingården leder en diagonal stig där man generellt kan säga att rankorna på södra delen av stigen växer på terres rouges-jordmån och de ovan växer på terres blanches. Bonnes Mares ger ett djupare, kraftfullare vin som visar mer muskler till att börja med och med extraordinär, djup frukt som garanterar ett långlivat vin. 2018: Kraftfull både i doft och smak från denna generösa årgång där skördeuttaget var på hela 45 hl/hektar. 70% hela klasar och fullpackad med aromer av svarta vinbär, finkorniga tanniner och ett lätt rökigt avslut. En mycket lång eftersmak – behöver minst 15 år.