Vitt vin

2018 Chablis Premier Cru La Forêt, Domaine Pinson

nr 7626601

2018 Chablis Premier Cru La Forêt är en klassisk Chablis i uttrycksfull stil. Pinson är en doldis för många men hyllad av vinälskare världen över.

Pris 359 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Domaine Pinson

Ursprung
Chablis Premier Cru AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ung, stor och nyanserad doft av citron, lime, stenfrukt, aprikoser, päron, gröna äpplen och blommor. Ung, fruktig och mycket frisk smak i knivskarp balans med krispig syra. Vinet har en tydlig ursprungstypicitet, en imponerande komplexitet och en tilltalande sälta i avslutet.

Passar till
Detta smakrika vin lämpar sig utmärkt till skaldjur eller smakrika och eleganta fiskrätter, vit ugnsbakad fisk med feta och syrliga såser.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Servera vid 10-12 grader i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.

Om produkten

Egendomen Pinson har hållit till i området mellan Vaillons och Montmains i Chablis sedan 1640. Chablis är, som bekant, en region som är känt för sin förhistoriska och fossilrika jordmån och vinerna man producerar har inga andra likar i vinvärlden men det är få andra producenter i området lyckas visa upp en så distinkt saltig mineralitet som Pinson. 300 år efter att familjen började odla i Chablis – år 1940 – tog Louis Pinson över rodret. Louis kom att bli den som verkligen satte Pinson på kartan, bland annat genom att vara en av de första att sälja vin till konsument eftersom de själva började buteljera sina flaskor. Idag drivs egendomen av Charlène Pinson och hennes pappa Laurent. Pinson gör viner från flera lägen i Chablis. De äger 14 hektar i hjärtat av Chablis; från enklare AOC viner till de mer komplexa Premier Cru-lägena bland annat Mont-de-Milieu, La Fôret och Montmains (man äger gårdar i 6 olika premier cruer) till det världsberömda Grand Cru-läget Les Clos. Far och dotter ser sig inte bara som vinodlare utan som beskyddare av den historiska jorden i Chablis. De arbetar utan insektsmedel och ogräsmedel och plogar jorden för att tvinga rankorna att växa sig allt djupare. Alla druvor skördas för hand.

Chablis Premier Cru La Forêt ligger på västra sidan om floden Serein, så likt Bordeaux har även Chablis en vänstra och en högra strand. Den vänstra stranden (den utan Grand cru-vingårdar) är något svalare och vindutsatt medans den högra stranden generellt sett har bättre sydlig exponering samt något varmare klimat vilket i sin tur resulterar i ”kraftigare” viner. Vingården La Forêt är en av tre vingårdar i den större (118 HA) paraply-vingården Montmains (som lånat sitt namn av en av under-vingårdarna) där den ligger inklämd mellan vingården Butteaux i söder och Montmains själv. Undervingården Montmains, som ligger väldigt nära floden Serein producerar generellt de slankaste och mest syradrivna vinerna av de tre medans Butteaux med sin sydliga exponering samt varmare toppjordar (dominerade av vit lera) generellt sett är den mest kraftfulla. Innästlat mellan dessa två finner vi La Forêt som beskrivs som den komplexa kombinationen av sina två grannarna. Namnet La Forêt betyder helt enkelt skogen och detta av den enkla anledningen av att det var det som fanns här innan vingårdarna planterades.

Pinsons del av av Foret sluttar i sydligöstlig riktning vilket innebär att de utsätts för morgonsolen och därmed mognar något bättre än de delar av vingården som har annan riktning och blir sedemera något kraftfullare än de från mindre fördelaktig exponering. Jordmånen är Kimmeridgian limestone med ett väldigt tunt ytskikt av grusig jord vilket ger en knivskarp mineralitet och syra i vinet. Vinstockarna är i genomsnitt 60 år gamla. I sin La Fôret så använder Pinson endast det naturliga jästen som finns inneboende i vingården och vinet har lagrats i åtta månader på tre till fyra år gamla ekfat.