Rött vin

2018 Château Fonplégade

nr 9509201

Storartat vin från Saint-Emilion med höga poäng från vinkritiker. Utmärkt att dricka nu alternativt att spara inför framtiden. The Wine Advocate: 95 poäng

Pris 549 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent 
Château Fonplégade

Ursprung
Saint-Émilion Grand Cru AOC

Druvor
90% merlot, 10% cabernet franc

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Smaken är rikt koncentrerad med toner av björnbär, mörka plommon, jordgubbar, svarta vinbär med drag av violer och tobak. Vinet har en fin balans mellan frukt, syra och silkiga tanniner samt en stiltypiskt fyllighet.  Lång och angenäm eftersmak.

Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med feta inslag. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

När man tänker på Bordeaux tänker man sällan på att det Bordeaux som behandlas i folkmun är en förhållandevis ung vinregion, Haut-Médoc planterades först på 1600-1700-talet medan man på den högra stranden har en vinhistoria som sträcker sig tusentals år bakåt i tiden. Kring Château Fonplegade finns fornlämningar från romarna som visar att vinodlingen här sträcker sig hela vägen tillbaka till tiden runt 400 år innan Kristus och antyder att detta kan vara en av de äldsta vingårdarna i Bordeaux.

Slottet som idag står på egendomen byggdes inte förrän vid mitten av 1850-talet. Namnet har dock ett äldre ursprung och kommer av en fontän som sedan 1200-talet har stått bland rankorna och släckt törsten hos förbiresande pilgrimer i på väg till eller från Santiago De Compostella.

År 2004 köptes slottet, för den nätta summan av 30 miljoner euro, av det äkta paret Denise och Stephen Adams som äger vingårdar i såväl Napa som Pomerol. Sedan övertaget av vingården har stora investeringar gjorts i såväl renoveringar av slottet, källaren samt av vingårdar. Arbetet i vingårdarna har delvis innefattat att man har påbörjat ett biodynamiskt program vilket man vart certifierades för år 2013. Dessutom har man ökat densiteten av vinrankor i vingårdarna i samband med att man har omplanterat merlot-rankor till cabernet franc med målet att ha en fördelning på 80% merlot och 20% cabernet franc men samtidigt behålla en hög genomsnittlig ålder på rankorna. Majoriteten av vingårdarna ligger på sluttningen mot Saint-Emilion plateaun och definieras av den klassiska jordmånen av kalkig lera med storartade grannar som Château Angelus och Canon.

2018 Château Fonplegade består av 90% merlot och 10% cabernet franc som har vinifierats i en kombination av stora öppna träfat och 500l ekfat och har sedan lagrats i 16-18 månader på en kombination av 50% nya franska ekfat, 30% ettåriga ekfat och 10% cement-ägg.

The Wine Advocate 95 poäng: ”Deep garnet-purple in color, the 2018 Fonplegade needs no convincing, charging out of the gate with bold notions of black cherry preserves, mulberries and ripe, juicy black plums, leading to suggestions of Indian spices, dried roses and smoked meats plus a touch of tar. The medium to full-bodied palate is beautifully crafted, dripping with poise and sophistication, draped in plush tannins and seamless freshness, finishing on a lingering black cherry note. A very polished showing!”

Jeb Dunnuck 95 poäng: ”Based on 90% Merlot and 10% Cabernet Franc, coming from a gorgeous terroir on the Côte Pavie, the 2018 Château Fonplégade reveals a dense purple/ruby color as well as a charming, ripe, sexy style in its red and blue fruits, flowers, toasted spice, and loamy soil aromas and flavors. It shows more floral nuances with time in the glass, has a distinct earthy minerality, ripe tannins, and outstanding length. It takes lots of air to show at its best, and it will ideally be given 4-5 years of bottle age to integrate its oak, but unquestionably, everything is the right place, and this is a beautiful Saint-Emilion.”

Jane Anson, Decanter 95 poäng: ”Silky tannins, lovely fresh lift and some menthol powering along through the finish. Brambled fruits, freshly cut and dried herbs, with tons of nuance and complexity here. Some austerity still at this stage, all confirming the promise shown during en primeur. 50% new oak, 30% one-year barrels, 10% cement eggs, 10% amphora. ”