Rött vin

2018 Pauillac de Latour, Chàteau Latour

nr 9307801

2018 Pauillac de Latour är första cru Bordeauxslottet Château Latours tredjevin. Jeb Dunnuck 91-93+ poäng

Pris 999 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
Lanseringsdatum03/11/2023

Beskrivning

Producent 
Chateau Latour

Ursprung
Pauillac AOC

Druvor
56.9% cabernet sauvignon, 30.8% merlot, 12.3% petit verdot

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en ren, uttrycksfull och inbjudande doft med toner av svarta vinbär, björnbär, örtkryddor, vanilj, järnoxid, ceder, nymalda kaffebönor och tobaksblad. Elegant och koncentrerat smak med en påtaglig balans mellan fräschör, tanniner och fyllighet. Lång och angenäm eftersmak.

Passar till
Njut till lamm eller nötkött men till vilt, gärna av fågelslag, med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information
Servera vid 17-18 grader och låt gärna lufta två timmar i karaff före avnjutning.

Om produkten

Château Latours historia går tillbaka till 1300-talet, men de vingårdar som detta slott numera är världsberömt för etablerades inte till fullo förrän på 1600-talet. Egendomen är belägen i södra Pauillac, precis på gränsen till St Julien och sträcker sig över 78 hektar. Efter en period av engelskt ägandeskap, såldes egendomen till Allied Lyons 1989 och köptes sedan av den franska mångmiljardären François Pinault 1993, vars imperium också inkluderar Yves St. Laurent, Gucci och auktionshuset Christie’s. Château Latour var ett av de fyra slott som fick den förnämsta utmärkelsen 1er cru classé i 1855 års franska vinklassificering och har sedan dess varit ett av världens mest eftertraktade viner. Egendomen jobbar aktivt för hållbara odlingsmetoder och 2013 bestod 31 hektar av antingen biodynamiskt eller ekologiskt odlade vingårdar. Château Latour har fått sitt namn efter ett försvarstorn byggt år 1331 och som också finns illustrerat på slottets viner.

Pauillac de Latour är Ch. Latours tredjevin och kommer från lite yngre rankor från vingårdslägen utanför det berömda vingårdsläget Enclos. Château Latour var den första egendomen i Bordeaux att introducera ett tredjevin 1973 och sedan 1989 produceras Pauillac de Latour varje år. Vinet gjordes från början främst för restaurangvärlden eftersom det fanns en stor efterfrågan på ett mer tillgängligt vin, som inte behövde lika lång lagring. Kvaliteten går inte ta miste på, vinet har nått stora framgångar och får kontinuerligt höga betyg av vinkritiker. Jordmånen består av väldränerade grusjordar med underliggande lera. Druvorna handplockas vid exakt rätt mognad, sorteras noggrant och avstjälkas helt. Ungefär 20 procent av ekfaten som används är nya.

Jeb Dunnuck 91-93+ poäng: ”Based on 59.9% Cabernet Sauvignon, 30.8% Merlot, and a whopping 12.3% Petit Verdot (this cuvée accounts for 21% of the total production of the estate), the 2018 Le Pauillac De Château Latour is impressive, and certainly an outstanding wine. Classic crème de cassis, violets, menthol, and complex floral notes all emerge from this medium to full-bodied, seamless, elegant wine. It continues to open up beautifully with time in the glass and I suspect will keep for 15 years or more. The best third wine out there? I’d say unquestionably.”

Lisa Perrotti-Brown MW 91 points: “The 2018 Le Pauillac de Château Latour is a blend of 56.9% Cabernet Sauvignon, 30.8% Merlot and 12.3% Petit Verdot. It has 14.1% alcohol and an IPT (total polyphenol index) of 76. Deep garnet-purple colored, it leaps from the glass with bold notes of black cherries, black raspberries and dark chocolate giving way to notions of blackcurrant pastilles, potpourri and cinnamon toast. Medium-bodied, elegant and refreshing with plush tannins and loads of mineral sparks accenting the fruits, it finishes with a skip in its step. Drink: 2023-2039″

Jane Anson 91 poäng: ”This is a Pauillac de Latour with clear spice and kick, with an exuberant texture from alcohol that is higher than usual after the hottest summer since 2003, alongside abundant raspberry, blueberry and black cherry fruit, spiced sandalwood and concentrated mint. 24hl/ha yield after mildew, with 21% of production going into this wine, 5.7% press wine. First year of organic certification, with biodynamic farming fully practised. Hélène Genin technical director, harvest September 17 to October 11.”