Rött vin

2018 Château Lynch-Bages

nr 9350901

Från Chàteau Lynch-Bages kommer detta klassiska vin som absolut överösts med poäng. Wine Advocate 96/98 poäng. James Suckling 97 poäng .

Pris 1389 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik

Beskrivning

Producent 
Château Lynch-Bages

Ursprung
Pauillac AOC

Druvor 
72% cabernet sauvignon, 19% merlot, 6% cabernet franc, 3% petit verdot

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Smaken är rikt koncentrerad med toner av mogna svarta vinbär, mörka körsbär, inlagda plommon, ceder, blommor och kryddor. Vinet har en fin balans mellan frukt, syra och tanniner.  Lång och angenäm eftersmak men kommer verkligen att gynnas av vidare lagring.

Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Lagringspotential
Från nu till 2045

Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Thomas Lynch, ursprungligen av Irländsk härkomst, kom år 1749 att gifta sig med en kvinna vid namn Elizabeth och därmed förvärva en egendom i byn Bages i den pittoreska kommunen Pauillac. Egendomen stannade i familjen Lynch fram till tidigt 1800-tal då slottet såldes till en Schweizisk vinhandlare vid namn Sebastien Jurine. Han kom följaktligen att döpa slottet till Jurine-Bages, vilket  var namnet det hade när det vart klassificerat som Cinquièmes Cru i 1855 klassificeringen av Bordeaux.

Efter ett ägar-inspel av bröderna Cayrou där man döpte om slottet till Lynch-Bages efter den ursprunglige ägaren så kom slottet att förvärvas av familjen Cazes under ett lease-kontrakt då de tidigare ägarna varken hade tid eller pengar nog att förbättra slottets skick. 10 år senare slår Jean-Charles Cazes den sista spiken i kistan och på kvällen av utbrottet av andra världskriget så köper han Lynch-Bages en gång för alla och sedan dess har familjen förvaltat slottet.

Först på 70-talet när Jean-Michel Cazes anslöt sig till egendomen så kom dom att katapulteras in i framtiden tack vare extensiva teknologisk utveckling såväl i källaren som i vingårdarna som nyligen hade ökat drastiskt i storlek då man förvärvat mark från närliggande Haut-Bages Averous. Jean-Michel kom följaktligen att agera som ambassadör för såväl Lynch-Bages som för Bordeaux i sin helhet och var en av de första att marknadsföra sina viner i China redan på 80-talet.

Idag förvaltar Lynch-Bages över ungefär 100 hektar vingårdar planterade till 75% cabernet franc, 17% merlot, 6% cabernet franc, 2% petit verdot som är uppdelade i två större sektioner varvid den största sektionen ligger precis vid slottet på Bages plateaun medans den andra sektionen ligger närmare byn Pauillac närmre floden.

Sedan 2005 har Lynch-Bages haft ett pågående projekt med att behålla mångfalden i sina vingårdar genom att sluta omplantering med rankor från plantskolor och istället kartlägga de nuvarande rankorna i vingården och välja ut rankor som man sedan nyttjar för omplantering. Detta i syfte att behålla den ursprungliga genetiska identiteten av vingården som i det långa loppet, i och med omplantering med rankor med samma genetiska material, leder till förlust av den ursprungliga identiteten av vingården. Detta projekt har lett till att Lynch-Bages besitter ett enormt bibliotek med genetiskt varierade kloner av respektive druvsort som man sedan använder för omplantering med syfte att bevara ursprungsidentiteten i vingårdarna. Ett kostsamt, om än mycket intressant projekt.

Wine Advocate 96/98 poäng: The 2018 Lynch Bages is made up of 72% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot, 6% Cabernet Franc and 3% Petit Verdot aging in 75% new barriques. Very deep purple-black in color, the nose is quite coy and restrained to begin, fanning out to offer pure, ripe blackcurrants, black cherries and preserved plums with wafts of red roses, cigar box, incense, cardamom and fenugreek with savory touches of black olives, Marmite toast and smoked meats. Full-bodied, the palate is built like a brick house, with a solid foundation of very firm, very ripe, grainy tannins and superb freshness supporting the generous black fruit layers, finishing long with provocative ferrous suggestions.”

James Suckling 97 poäng: ”Aromas of blackberries, cloves, licorice, dried leaves, graphite and black olives. It’s full-bodied with firm, tight tannins. Structured and tannic with beautiful austerity and a long, mineral and layered finish. The tannins grow on the palate. Try from 2026.”

Jeb Dunnuck 96/98+ poäng: ”Cassis, graphite, blackberries, scorched earth, and graphite notes all emerge from the 2018 Château Lynch-Bages, which is a rich, blockbuster style beauty up with the finest vintages to date from this historic estate, which by the way, is just about complete with a massive new cellar construction project. Checking in as a blend of 72% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot, 6% Cabernet Franc, and the rest Petit Verdot, brought up in 75% new French oak, it’s incredibly concentrated, opulent, and sexy on the palate, with building underlying structure, a stacked mid-palate, and a great finish. It reminds me of the 2009 with its fleshy, powerful style. The IPT, or amount of tannins, is a through the roof 95 and it hit 14.1% alcohol with a pH of 3.66. It’s going to live for just about forever.”

2018 Château lynch-Bages är en blend av 72% cabernet sauvignon, 19% merlot, 6% cabernet franc och 3% petit verdot som vinifieras uppdelat per parcell i stora rostfria tankar varefter de lagrats i 18 månader på 75% nya franska ekfat.