Rött vin

2018 Château Phélan Segur

nr 9373601

Stor Bordeaux från norra Medoc-halvön i form av Château Phélan Ségur 2018. Med höga betyg från bland annat Wine Advocate (93-95 poäng) så är detta ett måste i den välsorterade samlingen.

Pris 515 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik

Beskrivning

Producent 
Château Phélan-Segur

Ursprung
Saint-Estephe AOC

Druvor 
57% cabernet sauvignon, 43% merlot.

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Smaken är rikt koncentrerad med toner av björnbär, mogna svarta vinbär, mörka körsbär, vildhallon, ceder, rostat kaffe och kryddor. Vinet har en förhållandevis fyllig kropp med små fina tanniner och rejäl fräschör som lyfter det fruktiga uttrycket i vinet.

Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Om produkten

Den gamla irländska visan går ”There’s a long way to Tipperary” och i fallet av Bordeaux så stämmer det rent geografiskt, men inte nödvändigtvis när man ser till populationen. Holländarnas engagemang i Bordeaux är vida känt, likaså är britternas, men på hedersplats har vi irländarna. Dom är representerade i Bordeaux i form av flera familjer av vinhandlare och vinmakare, däribland finner vi bland annat familjerna Barton, Lynch och Phelan.

Det nuvarande namnet på Château Phélan Ségur cementerades i början av 1900-talet till ära av två av dess tidigare ägare, vinhandlaren Bernard O’Phelan från den lilla byn Tipperary på Irland och Nicolas Alexandre de Segur som möjligen är mest känd som tidigare ägare av såväl Mouton som Lafite.

Vi tar ett steg in i framtiden, till tiden precis efter andra världskriget då familjen Delon, dåvarande ägare av Château Léoville Las Cases, tog över ägandeskapet av slottet. Deras visit kom att bli kortvarigt då dom mindre än 40 år senare sålde vidare slottet till Xavier Gardinier som tidigare ledde champagneproducenten Pommery.

Under Xaviers ledning så kom slottet att göra enorma utvecklingar såväl teknologiskt som kvalitetsmässigt. Ett av hans första beslut som ägare var att han drog tillbaks 1983s årgång av Phélan Ségur från marknaden och dessutom valde han att inte släppa någon av de två följande årgångarna. år 2002 utökades vingårdsarealen med 25 hektar vingårdar från ett grannslott till Château Montrose. År 2011 utfördes extensiv renovering i såväl källare som slott och man bland annat 48 stycken specialbyggda ståltankar där varje tank är utformad för en specifik del av vingårdarna.

År 2003 kom Château Phélan Ségur att klassificeras som ett av 9 stycken Cru Bourgeois Exceptionnels, men tyvärr kom denna klassifikation att ogillas i domstol varvid klassificeringssystemet genomgick drastisk omstrukturering och planeras att återlanseras i reviderad version inom kort.

Senaste ägarbytet skedde år 2017 Phélan Ségur att än en gång byta händer, denna gång köptes slottet av en Belgisk investerare vid namn Philippe Van den Wyvere för den ringa summan av 90 miljoner euro.

I nuläget förvaltar slottet 70 hektar vingårdar varvid 58% är planterade med cabernet sauvignon, 39% merlot, 1,5% cabernet franc och 1,5% petit verdot. Jordmånen i vingårdarna är den klassiska bordeaux-kombinationen av lerjordar, grusjordar och sand. Vinerna vinifieras separat och lagras i 16-18 månader på ungefär 50% lättrostade nya franska ekfat.

Wine Advocate 93-95 poäng: ”The 2018 Phélan Ségur is a blend of 57% Cabernet Sauvignon and 43% Merlot, harvested from September 14 to October 4. The wine comes in at 14% alcohol, 3.8 pH and has an IPT (total polyphenol index) of 77. Deep purple-black in color, it springs from the glass with bright, vibrant notes of raspberry preserves, kirsch and ripe blackcurrants with hints of rose petals, tilled black soil, spice cake and warm plums plus a waft of star anise. Medium to full-bodied with a solid backbone of grainy tannins and seamless freshness, the palate sports a taut, muscular fruit profile with loads of bright red fruit sparks and a long, earthy finish.”